Categorieën

Service

Slagroomtaart!

Slagroomtaart!
Nieuws

Slagroomtaart!

  • Cora Vlug
  • 06-03-2022
  • Nieuws
Slagroomtaart!
VLAARDINGEN/DOYLESTOWN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Volg de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Marijke Persijn (België), Dick van der Pijl (Frankrijk) en vandaag van Cora Vlug-Bot (Verenigde Staten). 

Mijn zus is 70 jaar geworden. Gek idee hoor. Ook al duurt het nog wel “even”, maar als jongste #7 van het gezin Bot ben ik toch echt hierna aan de beurt. Een cadeau, een kaart en een grote ballon uit een doos werden keurig op tijd bij haar thuis afgeleverd. Eén van de vele nichten in de familie kwam samen met haar vriendin een aubade brengen met ukelele en zang. Koffie met slagroomtaart natuurlijk voor de visite. Dan baal ik natuurlijk wel, dat ik niet even op de fiets kan springen en erbij kan zijn voor taart en een verjaardag knuffel. Datzelfde geldt voor de verjaardag van ons oudste kleinkind. Ook op haar 11e verjaardag gaat de slagroomtaart onze neus weer voorbij en doen we de dikke knuffels via Facetime.                                                  

Ik deed mijn beklag bij de Nederlandse vriendinnen hier, beter bekend als de Dutchmeiden (zie ook mijn verhaal van vorige maand). Janneke bood spontaan aan om slagroomtaart te bakken en een koffieklets met elkaar bij haar thuis. De volgende dag probeerde ze al een beetje terug te krabbelen. Koffieklets is prima, maar die taart dat wist ze nog niet zeker of dat zou gaan lukken. Haha, daar kwam ze natuurlijk niet meer onderuit. Onze groep WhatsApp werd overspoeld met boze en verdrietige emojis.

Er zijn in dit land best aardig wat typisch Nederlandse lekkernijen te koop online, maar een slagroomtaart zal je toch zelf moeten bakken als je daar trek in hebt. Met behulp van oma’s kookboek, oude exemplaren van Albert Heijn’s AllerHande en Google kwam Janneke een heel eind. Alleen de slagroom versteviger gaf een probleempje. Hoe heet dat hier? Na overleg met de Dutchmeiden waren we het erover eens dat dit Whip-It zou moeten zijn. Ze had nog een aantal dagen de tijd voordat we voor de deur stonden, dus even op Amazon.com zoeken en zowaar hebben ze zelfs dr.Oetker. Klik op “order” en het wordt morgen bezorgd, belooft Amazon. Ouwe trouwe Amazon, wat zouden we zonder je moeten?      

Juist ja, die Amazon, van meneer Jeff Bezos. Waar heel Rotterdam en omstreken van op z’n kop staat, heb ik begrepen.  De op één na rijkste man van de wereld laat in Rotterdam een jacht bouwen. Om dit jacht het dok uit te krijgen, de zee op, moet het horizontale deel van de anno 1877 Hefbrug in de Koningshaven gedemonteerd en even voor een dag aan de kant geschoven worden. Jeff betaalt en hij biedt zelfs aan om het hele historische monument een frisse lik verf te geven. Veel Rotterdammers vinden het maar niks. “Rijke Stinkerd, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg”. Jeff is wel een man van ‘geen woorden maar daden’. Hij werd geboren in 1964, als een gewone jongen in Texas. Zijn moeder was een highschool studentje van 17 jaar en papa was net 19 jaar. Zijn ouders gingen uit elkaar toen Jeff 4 was. Z’n moeder trouwde met Cubaanse immigrant Miguel ‘Mike’ Bezos. Mike adopteerde Jeff en kreeg officieel de achternaam Bezos. In z’n jeugd werkte Jeff in de zomervakanties bij zijn opa en oma op de ranch in Texas. Hij werkte ‘flipping burgers at McDonald’ en droomde ondertussen zijn “big dream” over de dag dat mensen in de ruimte kunnen wonen. Met behulp van vele bijbaantjes studeerde hij summa cum laude af van Princeton University (waar ook Einstein heel wat voetstappen heeft liggen) in 1986.  Na wat omzwervingen in de businesswereld startte Jeff een online boekenwinkel in zijn garage op 5 juli 1994. Met hard werken, risico’s nemen, twijfels, leningen, verliezen en overwinningen is dit uiteindelijk de Amazon van vandaag geworden.   

Mooi verhaal natuurlijk, maar ondertussen zit Janneke vol smart op haar zakje Whip-it te wachten. Ook de volgende dag geen Whip-it. Ze begint toch alvast maar met het bakken van de cake, misschien komt dr.Oetker vandaag. Als het morgenochtend komt voordat de Dutchmeiden voor de deur staan, dan redt ze het ook nog wel.    

De taart ziet er mooi en overheerlijk uit. De Dutchmeiden kunnen bijna niet wachten om te proeven. Helaas is Amazon niet op komen dagen, dus Janneke heeft zo goed en zo kwaad als het kon de cake en slagroom aan elkaar ‘geplakt’ en het resultaat mag er zijn. We zijn het er unaniem over eens dat de slagroomtaart overheerlijk is. Knap werk Janneke, dankjewel. Terwijl we heerlijk zitten te genieten van koffie, goed gezelschap en taart stopt de Amazontruck voor het huis. De chauffeur stapt uit en loopt met een envelopje naar Janneke’s voordeur. The Whip-it has arrived!!  

We kunnen er allemaal smakelijk, met een mond vol taart om lachen. We houden ons aanbevolen om het verschil te komen proeven tussen slagroomtaart met en slagroomtaart zonder Whip-it. Wat is de houdbaarheidsdatum? Gauw maar weer een koffieklets dan.

Cora Vlug