Categorieën

Service

Stenen voor groen: bouwen van school bij 't Hof blijft mogelijk

Stenen voor groen: bouwen van school bij 't Hof blijft mogelijk
Politiek

Stenen voor groen: bouwen van school bij 't Hof blijft mogelijk

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 14-10-2023
  • Politiek
Stenen voor groen: bouwen van school bij 't Hof blijft mogelijk

VLAARDINGEN - Het college van burgemeester & wethouders schrapt de Hofsingel niet van de lijst van plekken waar een nieuwe school kan komen. Op die plek bij ’t Hof staan nu nog de kassen van de Stadslandbouw, en een gebouw waar eerder Toezicht & Handhaving zat. Dat is de uitkomst van het debat dat afgelopen donderdag gevoerd werd in de gemeenteraad. Op de lijst van 22 mogelijke plekken voor nieuwe schoolgebouwen staan ook nog het terrein van de scouting in Holy Noord en het basketbalveldje in Ambacht.

Het college kan en mag zelfstandig beslissen over nieuwe plekken voor scholen, maar als er een bestemmingsplan aangepast moet worden dan is de raad wel weer betrokken bij besluiten daarover. In dit geval koos het college er alsnog voor om een en ander wat uitgebreider te bespreken in de raad, en er werd door fractievoorzitter Stefanie Solleveld van de PvdA ook nog eens een motie over ingediend. Die wilde dat een aantal plekken van de ‘shortlist’ werden afgehaald. Bijkomend argument van Solleveld was dat het onderzoek waaruit de 22 plekken werden vastgesteld niet goed was uitgevoerd. En ook dat de hoofdgroenstructuur daarbij aangetast werd.

Dat aan de Hofsingel bij ’t Hof een school gebouwd kan worden stuitte ook eerder al op veel tegenstand uit de wijk; er werd een Stichting Vrienden van ’t Hof opgericht, brieven geschreven en actie gevoerd. De wijk zag een school bij ’t Hof niet zitten en de situatie zoals die er nu is moest behouden blijven. Een nieuw schoolgebouw zou twee etages hoog zijn, en meer weghalen van de groenstructuur die er nu ligt.

In het debat mengden zich meer partijen, waaronder de SP. Fractievoorzitter Arnout Hoekstra vond dat nieuwe scholen, waaronder één reformatorisch (de bijbel en het godsgeloof boven alles en daarna de rest), niet weggestopt moesten worden in parken of recreatiegebieden. Hij bedoelde daarmee onder meer de Johannes Calvijnschool aan de Claudius Civilislaan, die mogelijk samen met het christelijke Het Christal naar de Hofsingel zou verhuizen.

Constantijn Stevens van het CDA hield een pleidooi voor de schoolbesturen: ,,Ik laat de volle wijsheid over aan de scholen om een verstandige keus te maken’’. Stevens, die zelf al een lange carrière heeft in onderwijsland, vond dus dat de scholen zelf maar een keus voor één van de locaties moesten maken.

Verantwoordelijk wethouder Koen Kegel vond de kritiek van Stefanie Solleveld niet terecht, hoewel hij zei dat er op elk onderzoek wel wat af te dingen viel. Kegel vond ook dat de raad er genoeg over had kunnen zeggen in het proces. Zoals bij alle wat grotere politieke besluiten waren ook hier de rijen van de coalitie (CDA, VVD, Leefbaar Vlaardingen, D66, GroenLinks en ChristenUnie/SGP) gesloten, en de stemming aan het eind overbodig: de motie van de PvdA, SP en ONS Vlaardingen redde het niet met 21 stemmen tegen en 11 voor. Bij ’t Hof, bij de scouting in Holy Noord en op het basketbalveldje in Ambacht zouden de komende jaren er ‘zomaar’ wat schoolgebouwen kunnen verrijzen.