Categorie├źn

Service

Terug in de tijd

Terug in de tijd
Nieuws

Terug in de tijd

  • Dick van der Pijl
  • 27-02-2022
  • Nieuws
Terug in de tijd
VLAARDINGEN/LIMOUSIN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Lees de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Marijke Persijn (België), Cora Vlug (Verenigde Staten) en vandaag Dick van der Pijl (Frankrijk).

Frankrijk is een modern land maar af en toe heb ik toch het gevoel terug te gaan in de tijd.

Betalen in een winkel lijkt een heel eenvoudige zaak. Stel voor je hebt de winkelwagen volgeladen in de dichtsbijzijnde supermarkt en je gaat in de rij staan bij de kassa om af te rekenen. Dan hoop je in een paar minuten afgerekend te hebben en met je karretje naar de auto te kunnen lopen. Nee hoor! Zo snel gaat dat niet.

Zeker niet als er een paar mensen voor je nog moeten afrekenen. Gelukkig zijn er mensen die met een pinpas of creditcard betalen. Heel veel mensen betalen echter nog steeds met een cheque. Eerst moet het chequeboekje uit de tas gehaald worden. Dan gaan ze in het chequeboekje opschrijven welke uitgave gedaan wordt en in welke winkel. Vervolgens wordt zeer zorgvuldig de cheque uit het chequeboekje langs de kartelrandjes afgescheurd en aan de kassière overhandigd. Ondertussen wordt het rijbewijs te voorschijn gehaald en overhandigd aan de kassière die rustig de belangrijkste gegevens overschrijft op de zojuist ontvangen cheque. Gewoon als zekerheid want vaak zijn cheques niet gedekt. Als laatste wordt de cheque door een machine gehaald en nog even ter controle aan de eigenaar getoond. Daarna kunnen de boodschappen in het karretje overgeladen worden.

Het kan nog erger. Sommige Fransen betalen met restaurantcheques die ze van hun werkgever krijgen als vergoeding voor de lunch. Voordat je het weet worden er vijf tot tien van die cheques te voorschijn getoverd. Het allerergste is als er een discussie tussen de klant en de kassière plaatsvindt dan kan het zijn dat ze meer dan tien minuten met één klant bezig zijn.

Ik kan hier niet tegen en sta dan van mijn ene op mijn andere been te hippen. Laatst toen het gesprek mij te lang duurde, vroeg ik de kassière of ze er een kopje koffie bij wilde. Uiteraard werd ik vernietigend aangekeken en kreeg van haar te horen dat ik toch niet zo’n haast kon hebben omdat ik, naar ze aannam, toch gepensioneerd ben. Daar sta je dan met je mond vol tanden ………nou vol tanden?!?

Dick van der Pijl