Categorie├źn

Service

Twee weken na de eerste ronde

Twee weken na de eerste ronde
Nieuws

Twee weken na de eerste ronde

  • Dick van der Pijl
  • 24-04-2022
  • Nieuws
Twee weken na de eerste ronde
VLAARDINGEN/LIMOUSIN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Lees de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Marijke Persijn (België), Cora Vlug (Verenigde Staten) en vandaag Dick van der Pijl (Frankrijk). 

Ja daar zitten we dan weer. De eerste ronde van de verkiezingen in Franklrijk voor de president van het land zijn veertien dagen geleden gehouden. Het resultaat was als voorspeld. De meeste stemmen (maar niet de absolute meerderheid) zijn naar de zittende president Emmanuel Macron gegaan, dus er komt een tweede ronde met de nummer twee uit de eerste ronde. Dat was ook niet verrassend de kandidaat van uiterst rechts Marine le Pen. Tot ieders verbazing zat de kandidaat voor links de heer Melenchon maar één procent achter de nummer twee. Maar er mogen maar twee kandidaten door naar de tweede ronde die vandaag plaatsvindt. 

Er blijven dus nu maar twee kandidaten over en dat zijn dezelfde personen als vijf jaar geleden. Zoals het er nu naar uit ziet, zitten Macron en Le Pen dicht bij elkaar volgens de peilingen. Vijf jaar geleden  won Macron met een grote meerderheid van 66 procent. Macron zou je kunnen vergelijken met D66 in Nederland en Le Pen met haar grote vriend Wilders van de PVV. Links lijkt dus helemaal uitgespeeld hoewel dat niet waar is. Het zijn juist degenen die eerder links hebben gestemd die de doorslag gaan geven vandaag, zondag 24 april. Hun stem is dus uiterst belangrijk en ik ben bang dat veel van die mensen dat niet beseffen. 

De kans is groot dat er enorm veel mensen de tocht naar het stembureau niet zullen maken We moeten het dus maar afwachten. Ik gok  er op dat de Fransen uiteindelijk toch op Macron zullen stemmen. Het is een conservatief volk en ik denk dat ze de sprong in het diepe met Le Pen niet aandurven. 

Hoe graag ik het ook zou willen, stemmen mag ik deze keer niet. Op de’Carte Electorale’ die ik vlak voor de eerste ronde van de burgemeester kreeg staat uitdrukkelijk dat ik deze kaart alleen kan gebruiken voor de gemeenteraadsverkiezingen en voor de verkiezingen van het Europese parlement. Jammer, ik had graag meegedaan. Maar daarvoor zou ik de Franse nationaliteit moeten aanvragen en daar heb ik nou niet zo’n behoefte aan. Ik ben nou eenmaal een kaaskop en dat wil ik blijven.