Categorieën

Service

Vlaardingen vangt mogelijk Oekraïense vluchtelingen op

Vlaardingen vangt mogelijk Oekraïense vluchtelingen op
Nieuws

Vlaardingen vangt mogelijk Oekraïense vluchtelingen op

  • Redactie
  • 04-03-2022
  • Nieuws
Vlaardingen vangt mogelijk Oekraïense vluchtelingen op
VLAARDINGEN – De gemeenteraad besluit aanstaande maandag tijdens een raadsdebat of Vlaardingen iets gaat betekenen op het gebied van de opvang van Oekraïense vluchtelingen, dat meldt burgemeester Bert Wijbenga.

De stroom vluchtelingen vanuit Oekraïne komt op gang. Er wordt rekening gehouden met een grote toestroom naar ons land. Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond wil 2.000 opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen realiseren. ,,Of en in welke mate wij als stad iets gaan betekenen op het gebied van opvang van Oekraïense vluchtelingen bespreken wij aanstaande maandag tijdens het raadsdebat.”

De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond heeft deze week een inventarisatie gedaan van de mogelijke gevolgen voor de regio. Zo brengt de situatie in Oekraïne ook zorgen rondom de gasvoorraad met zich mee. ,,Vooralsnog is er door een zachte winter voldoende gasvoorraad in Nederland. De mogelijkheid bestaat dat op termijn alsnog tekorten ontstaan in de gaslevering.”

Bovendien houden de VRR en crisispartners de kans op mogelijke cyberaanvallen in de gaten. ,,Op dit moment zijn er nog geen concrete dreigingen, maar de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) houdt er rekening mee dat Nederland getroffen kan worden.”

Gemeenten en crisispartners van de VRR worden wekelijks geïnformeerd via een monitor. ,,In deze fase is nog lang niet alles uitgewerkt. De situatie is onvoorstelbaar, onvoorspelbaar en kan elk moment wijzigen. De gemeente en de VRR monitoren de situatie nauwgezet. Het zijn onzekere tijden, laten we elkaar vasthouden.”