Categorieën

Service

Vlaardingse jeu de boulers: kampioen en promotie!

Vlaardingse jeu de boulers: kampioen en promotie!
Sport

Vlaardingse jeu de boulers: kampioen en promotie!

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 15-04-2023
  • Sport
Vlaardingse jeu de boulers: kampioen en promotie!

Het Vlaardingse kampioensteam

JEU DE BOULES – Eigenlijk heet het Pétanque, maar dat zal de fans van Jeu de Boules Club Vlaardingen (JBC) ‘worst’ zijn. Vandaag vierde het eerste team van de Vlaardingers in een thuiswedstrijd het kampioenschap van de derde divisie en volgend jaar wordt er daarom een trede hoger met de ballen gegooid.

Vandaag werd er gegooid tegen een ploeg die, zo vertelden de tegenstanders zelf, al blij was als ze degradatie ontlopen: Petangeske uit Bergen op Zoom. Voor de ballengooiers uit Vlaardingen was dit echter een ‘angstgegner’, want de Brabanders waren verantwoordelijk voor de enige verliespartij van JBC Vlaardingen van dit seizoen. En ook vandaag werd er niet gewonnen van Petangeske, de wedstrijd eindigde in een 4 – 4 gelijkspel. Maar dat was geen afspiegeling van een saaie middag, integendeel; Jeu de Boules op dit niveau, zoals de Vlaardingers het vandaag speelden, was spannend, soms bloedstollend en voor de zekerheid vroegen we aan het aanwezige bestuur of er ook een AED aanwezig was, ‘voor het geval dat’.

De meesten van ons weten wel ongeveer wat er gebeuren moet op de Jeu de Boules baan: je ballen zo dicht mogelijk bij het kleine balletje neergooien, de ‘but’. Maar daar begint het pas en vandaag ging het over doubletten, tripletten, en de uitlijn. Er werd overlegd, gemeten, goedkeurend geknikt of geapplaudisseerd met twee metalen jeu-de-boules-ballen tegen elkaar. Er werd gegooid, gesmeten en de ballen van de tegenstanders werden met een welgemikt schot uit de buurt van de ‘but’ gestoten. Zelfs voor wie de spelregels letterlijk onnavolgbaar zijn, was het spannend.

Nadat de teams uit de prachtige binnen-arena van JBC Vlaardingen waren gestapt werden er handen geschud, werd er nabeschouwd en dronken spelers uit Vlaardingen en Bergen op Zoom met elkaar een glas. Alles als goede vrienden onder elkaar.

Kort na de wedstrijd was er nog een woordje van voorzitter Hans van Gils, die de verwachting uitsprak dat JBC Vlaardingen komend seizoen wellicht weer kampioen kon worden, en daarna eerste divisie zou spelen. Een mooie gedachte, maar voor komend seizoen zal ‘meekomen’ en handhaving in de tweede divisie vooral het doel zijn. En lekker spelen natuurlijk. Eigenlijk best wel gezellig, jeu de boules.

Meer weten? Ga dan naar https://www.jbcvlaardingen.nl/