Categorie├źn

Service

Vlaardingse sportprijs voor alle vrijwilligers van sportverenigingen

Vlaardingse sportprijs voor alle vrijwilligers van sportverenigingen
Sport

Vlaardingse sportprijs voor alle vrijwilligers van sportverenigingen

  • Redactie
  • 23-09-2020
  • Sport
Vlaardingse sportprijs voor alle vrijwilligers van sportverenigingen
VLAARDINGEN - De Flip Vethaaktrofee in de categorie ‘sociaal-maatschappelijke sportprestatie’ gaat dit jaar naar alle vrijwilligers van Vlaardingse sportverenigingen. Zij hebben het met elkaar mogelijk gemaakt dat er, ondanks de coronacrisis, gesport kan worden bij hun clubs en maken dit nog steeds mogelijk. Sportwethouder Bart Bikkers overhandigde de sportprijs op 23 september tijdens het schoolhockeytoernooi bij hockeyvereniging Pollux symbolisch aan de vrijwilligers van Pollux.

Afgelopen maart kwam als gevolg van het COVID-19-virus ook bij Vlaardingse sportverenigingen alles tot stilstand. Het was plotseling stil op en rond de velden. Eind april volgde het bericht dat buiten sporten met jeugd tot 12 jaar weer werd toegestaan. Wel onder strikte voorwaarden en aan de hand van door de gemeente goedgekeurde protocollen.

Kracht van verenigingen


Het was prachtig om te zien hoe ‘de kracht van verenigingen’ toen naar boven kwam. Binnen enkele dagen boksten al die vrijwilligers van sportverenigingen het voor elkaar dat de jeugd weer kon sporten: er werden protocollen en trainingsschema’s opgesteld, leden werden geïnformeerd, accommodaties coronaproof ingericht, looproutes uitgedacht, binnensport werd op creatieve wijze in de buitenlucht georganiseerd en nog veel meer. Een omvangrijke ‘operatie’  waar heel wat vrijwillige uren in gestoken zijn. Toen kort daarna ook jongeren en volwassenen weer de velden op mochten, werd de klus nog groter. Maar het is gelukt; er wordt weer volop gesport op de Vlaardingse velden. 

En de uitdaging blijft: nog steeds zijn er dagelijks vele Vlaardingse vrijwilligers bij de clubs bezig om iedereen coronaproof te laten sporten. Vooral nu de competities weer starten en ook de bewegingen rondom de velden van spelers en toeschouwers in goede banen geleid moeten worden, is dit extra belangrijk. Al deze Vlaardingse sportvrijwilligers zorgen ervoor dat sporters én hun coaches geïnspireerd blijven om te sporten. 

Sportieve dromen najagen


Vlaardingen kent veel actieve sporters op top- en recreatief niveau. Met de Flip Vethaaktrofee wil de gemeente Vlaardingen sporters en sportcoaches inspireren en stimuleren om sportieve dromen na te jagen. Het college van burgemeester en wethouders selecteert uit aanmeldingen uit de stad de sporters of sportcoaches die bijzondere sportprestaties hebben verricht. De gemeente zet deze personen extra in het zonnetje. De trofee is in opdracht van de gemeente Vlaardingen ontworpen door de Vlaardingse kunstenaar Frans de Winter.

Over Flip Vethaak


Flip Vethaak is geboren, getogen en overleden in Vlaardingen. Hij maakte furore als wielrenner en heeft in 1936 deelgenomen aan de Olympische Spelen. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd hij tewerkgesteld in Duitsland. Na de capitulatie is Flip Vethaak met een neef vanuit Berlijn terug naar Vlaardingen gefietst.