Categorieën

Service

Vragenvuur in gemeenteraad

Vragenvuur in gemeenteraad
Politiek

Vragenvuur in gemeenteraad

  • Redactie
  • 12-02-2024
  • Politiek
Vragenvuur in gemeenteraad

VLAARDINGEN - Fracties in de gemeenteraad stellen regelmatig vragen aan het college over allerlei zaken in de stad. In een raadsvergadering, maar ook wel daarbuiten. Soms is het makkelijker om op het stadhuis binnen te lopen bij de wethouder, of even te bellen. En andere keren is het ‘handiger’ om schriftelijk vragen te stellen. Dan ligt het officieel vast, iedereen kan lezen hoe het ‘precies zit’ en zien waarmee de gemeenteraad zich bezighoudt. We zijn halverwege de maand en verschillende partijen hebben al de nodig vragen gesteld, die u hier kunt vinden. We hebben het voor deze maand even op een rijtje gezet.

In januari zijn op twee avonden de openingstijden van het stadskantoor uitgebreid, naar 20.00 uur. De VVD wil nu wat meer weten over de parkeerplaatsen bij het stadskantoor voor minder-validen. Daar mag vanaf 19.00 uur iedereen gebruik van maken, maar dat sluit dan weer niet aan bij de extra openstelling van het stadskantoor. Dus hoe zit dat nou allemaal met de parkeerplaatsen voor minder validen in de stad?

De VVD heeft ook vragen gesteld over het vergroenen van tuinen, en over ‘tegeltaks’. Dat is een discussie van jaren, en speelt eigenlijk allang niet meer: als u teveel tegels in uw tuin heeft liggen dan hoeft u daar echt geen belasting over te betalen. In Vlaardingen wordt juist sinds jaar en dag een omgekeerd beleid gevoerd: het aantrekkelijker maken voor inwoners om de tuin groener te maken. De VVD gooit de vraag over de tegeltaks er echter wel in, en da’s best wel slim.

De gemeente mag de Onroerend Zaak Belasting (OZB) voor eigenaren van bedrijfspanden niet verdubbelen. Dat speelt vanaf 2021 en een aantal eigenaren is met succes in beroep gegaan bij de rechter. Stadsbelangen Vlaardingen (SBV) wil van het college weten wanneer de gemeenteraad daar dan over in kennis is gesteld. Spoiler: dat is tussentijds ook niet gebeurd, want tot nu toe is de gemeente altijd hierover in het gelijk gesteld. Nu de zaken anders liggen wordt er gekeken wat de (financiële) gevolgen zijn van het nieuwe vonnis van de rechtbank; als dat voor alle eigenaren van bedrijfspanden geldt, bij de rechtbank waren het er maar een handvol, dan scheelt dat veel geld. En daar had fractievoorzitter Vera Kalf van SBV natuurlijk eerder over geïnformeerd willen worden.

Iedereen ergert zich aan afval wat niet in maar naast een afvalcontainer wordt gezet. PvdA en GroenLinks willen van het college weten wat de stand van zaken is rond de adoptie van restafvalcontainers. Daarmee kan dan veel bijgeplaatst afval sneller afgevoerd worden.

Thom van Vught van ONS. Vlaardingen heeft vragen gesteld over verkeerd geplaatste lantaarnpalen in de Geraniumstraat; die schijnen dan half op de stoep te staan. Worden die dan nog verplaatst met het oog op kinderwagens, rolstoelen en scootmobiel? En bewoners van de straat maken zich zorgen over of dat ledlampen worden van een verkeerde kleur. Van Vught schrijft dat hierover angst leeft in de buurt. Dat lijkt dan weer wat overdreven, maar een praktisch punt heeft hij wel.

D66 wil dat het college zich ook eens bezighoudt met de uitstraling van de weekmarkten, in het centrum en op De Loper. Kabels liggen her en der, bestelbusjes en vrachtwagens die niet aan het laden of lossen zijn worden ‘overal maar neergezet’ en inwoners van Vlaardingen maken zich hier zorgen over. Ook qua veiligheid.

Het CDA tenslotte stelt maar liefst 20 vragen over de nieuwe Spreidingswet, waarvan de eerste 7 gaan over hoe nou precies de wetgeving en procedures in elkaar zitten rond asielzoekers. En dat is niet zozeer een onderwerp voor de gemeente. In het vervolg vraagt fractievoorzitter Roel Veugelers ook hoe het allemaal gaat gelden voor Vlaardingen met de nieuwe Spreidingswet en eventuele opvang van vluchtelingen/asielzoekers.

Als de antwoorden bekend zijn dan worden die bij de vragen gezet. U kunt het allemaal hier vinden.