Categorieën

Service

Wethouder vertrekt en wordt nieuwe burgemeester Uitgeest

Wethouder vertrekt en wordt nieuwe burgemeester Uitgeest
Politiek

Wethouder vertrekt en wordt nieuwe burgemeester Uitgeest

  • Redactie
  • 24-06-2020
  • Politiek
Wethouder vertrekt en wordt nieuwe burgemeester Uitgeest
VLAARDINGEN - Wethouder Sebastiaan Nieuwland is dinsdagavond voorgedragen als nieuwe burgemeester van Uitgeest. Het college van burgemeester en wethouders feliciteert Sebastiaan Nieuwland met deze voordracht. ,,Ik ben vereerd met de voordracht voor burgemeester van Uitgeest’’, aldus Sebastiaan Nieuwland in een persverklaring. ,,Het ambt van burgemeester kun je alleen maar goed uitoefenen als je op een passende plek zit. Dat gevoel heb ik voor 100% bij Uitgeest’’.

Nieuwland kreeg afgelopen april nog toestemming van de gemeenteraad in Vlaardingen om te blijven wonen in Heemstede. De redenering was dat hij het goed deed als wethouder en dat er over twee jaar alweer nieuwe verkiezingen zijn waarbij niet zeker is dat hij weer als wethouder in het college komt. Daarnaast heeft hij ook jonge kinderen, een argument dat ook vaker genoemd werd. Daarop stemden maar liefst 29 raadsleden van de 35 voor toestemming om in Heemstede te blijven wonen. In hoeverre Nieuwland toen al bezig was met de sollicitatie voor burgemeester is niet zeker, maar de toestemming van de raad, al voor het tweede jaar in feite, komt nu wel heel goed uit. Twee keer verhuizen, eerst als wethouder en nu als aspirant burgemeester, zou wel wat veel van het goede zijn. Heemstede maakt in elk geval geen deel uit van Uitgeest waar hij burgemeester wordt, dus verhuizen is nu wel verplicht maar daar heeft hij weer een jaar of twee voor.

Als wethouder van Financiën laat hij Vlaardingen wel op een ongelukkig moment achter, ook al duurt dat vertrek tot september. Na Arnout Hoekstra en Bart Bikkers is Nieuwland alweer de derde wethouder van Financiën sinds de verkiezingen in 2018 en juist op die portefeuille zou langdurige continuïteit op zijn plek zijn. Nieuwland zelf zegt in de gegeven persverklaring dat hij geen zinkend schip verlaat, maar een schip dat weet welke koers er gevaren moet worden. Dat lijken heel vertrouwenwekkende woorden, en scheepstermen worden nogal eens gebruikt om gerust te stellen. Eerder ging het na dergelijke woorden echter ook wel mis; Zo gebruikte het college in de Begroting in november 2013 de woorden 'scherp aan de wind' zeilen, waarna het enkele maanden later na de verkiezingen van 2014 goed fout bleek met de lokale financiën. 

Het Herstelplan waarmee nu de tekorten op de Begroting moeten worden aangepakt bevat in ieder geval nog geen harde garanties dat dit inderdaad lukt, ondanks de geruststellende woorden van de vertrekkende wethouder. De organisaties die samen meer dan 15 miljoen aan bezuinigingen ‘op moeten hoesten’  hebben namelijk nog geen gelegenheid gehad om dit in hun begrotingen voor de komende jaren te verwerken, laat staan in hun werkwijze op het gebied van zorg en welzijn.