Discussie over vervuilde grond Broekpolder

29-01-2015 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Er is de nodige beroering ontstaan over de bodemgesteldheid van de Broekpolder. De gezondheid van de deelnemers aan de Mudrun die jaarlijks in de polder wordt georganiseerd zou mogelijk in het geding zijn. De Broekpolder werd in de jaren vijftig van de vorige eeuw opgespoten met zwaar vervuild havenslib. Dat is helemaal geen geheim. Het is dé reden dat er nooit woningen in de Broekpolder zijn gebouwd. Het gebied kon zich zodoende ontwikkelen tot natuur- en recreatiegebied. 

Toen de Federatie Broekpolder de plannen ontwikkelde om van de Broekpolder een hoogwaardig recreatiegebied te maken, zijn diverse onderzoeken uitgevoerd naar bodemgesteldheid en waterkwaliteit. Hieruit bleek dat het gebruik voor mens en dier veilig is, met uitzondering van een deel in het noordoosten. Hier is een plas die niet gebruikt mag worden. Er staat een verbodsbord. Het speelgebied Het Klauterwoud is afgedekt met een laag gesaneerde grond. Uit latere onderzoeken naar onder andere de in De Ruigte lopende Schotse hooglanders is vastgesteld dat deze geen zware metalen in hun bloed hebben. 

Toch wordt nu door de GGD aanvullend onderzoek gedaan, zo meldde het Algemeen Dagblad vorige week. Daarbij wordt nadrukkelijk gekeken naar de risico's die de deelnemers aan de jaarlijkse Mudrun lopen. Zij ploegen zich door de modder, gaan kopje onder in sloten en hebben zo nadrukkelijk contact met de vervuilde grond. Dit geldt ook voor de deelnemers aan de Survivalrun die jaarlijks in de polder wordt georganiseerd. 

De Federatie Broekpolder en de Stichting Survival, organisator van de Mudrun, verwachten niet dat er bij de nieuwe onderzoeken andere conclusies getrokken worden dan voorheen. Diverse hondenbezitters denken daar overigens anders over. Hun honden hebben telkens gigantische jeuk aan de pootjes na een wandeling door de Broekpolder. Een aantal van hen mijdt daarom al de polder met hun viervoeter.Gerelateerd