Expositie Stadsarchief met knal van start

11-06-2015 Nieuws Redactie

fotografie: Wout den Breems

VLAARDINGEN - Met een krachtig ‘VUUR’, gesproken door luitenant-kolonel Corstiaan de Haan, hoofd Bureau Ceremonieel en Protocol Commando Koninklijke Landmacht, haalden twee strijders uit het Napoleontische tijdperk op het Plein Emaus, de trekker over van hun vervaarlijk uitziende geweren. Met een aantal forse knallen werd zo in het bijzijn van wethouder Arnout Hoekstra donderdagmiddag de opening verricht van de Waterloo-expositie ‘Vlaardingen was de eerste’ in het Stadsarchief Vlaardingen.

De expositie is door het Stadsarchief samengesteld en ingericht in samenwerking met de Anton van de Water, historisch re-enactor en persofficier van de werkgroep Staf Prins van Oranje 1815-2015, onderdeel van de Napoleontische Associatie der Nederlanden. Een mond vol, maar de expositie mag er dan ook zijn.

De Slag bij Waterloo op 18 juni 1815 kent vast iedereen uit de geschiedenisboeken. Nadat Napoleon Bonaparte begin 1815 uit zijn verbanning van het eiland Elba was gevlucht, had hij al weer snel een leger van 250.000 man op de been. Op 14 juni 1815 viel hij België binnen, maar stuitte daar op het geallieerde leger van de Pruisen, de Engelsen en de Nederlanders, die na een zware strijd de veldslag tegen Napoleon wisten te winnen. 

Voor Vlaardingen had deze slag een bijzondere betekenis, daar er 28 Vlaardingers meevochten bij Waterloo. Acht Vlaardingse soldaten werden een halve eeuw later nog onderscheiden met het zilveren erekruis. Na de overwinning gingen de Vlaardingers als eersten in Nederland geld inzamelen en stuurden zij drie zendingen hulpgoederen met wijn, bier, pijpen en tabak maar ook lakens, hemden en zwachtels naar het zuiden om ‘de gekwetste verdeedigers van ons vaderland’ te ondersteunen.

 

Mevrouw Elise Oranje uit Delft, die afstamt van één van deze 28 heeft over deze mannen allerlei informatie verzameld en is in de expositie verwerkt. Tot in oktober 2015 is de expositie in het stadsarchief van Vlaardingen te bezoeken.

Bekijk de foto'sGerelateerd