Gemeente verwaarloost erfgoed

02-11-2016 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – Tussen de Holysingel en de Vaart krijgt de nieuwe wijk Parc Hooglede steeds meer vorm; schitterende huizen in ‘jaren dertig’ stijl. Het aangrenzende historisch erfgoed wordt daarbij echter verwaarloosd, volgens oud-journalist en schrijver Frans Assenberg. Assenberg schreef er een brandbrief over naar het college van burgemeester en wethouders. Inmiddels heeft de Historische Vereniging Vlaardingen laten weten Assenberg te ondersteunen in zijn betoog.

,,Onlangs maakte ik voor het onvolprezen Stadsarchief van Vlaardingen foto’s van de Laan van Hooglede’’, aldus Frans Assenberg. ,,Onderdeel van deze laan is het antieke en plaatselijk wereldberoemde toegangshek dat afkomstig is van de voormalige Heerlijkheid Holy in de eveneens voormalige gemeente Vlaardinger-Ambacht. De kwestie is dat ik enorm ben geschrokken van de deplorabele staat waarin dit hek zich bevindt’’.

Assenberg vervolgt met de opmerking dat de gemeente Vlaardingen duurzaamheid en respect voor erfgoed hoog in het vaandel heeft staan, maar dat dit belangrijke erfgoed er zeer slecht bij staat. Hij stelt voor het college er rond te leiden, langs het hek en het bankje met de wapenschilden van de voormalige  Heerlijkheid. Tenslotte verzoekt hij voor het opknappen van hek en bank geld te reserveren in de binnenkort te behandelen begroting.

Gerelateerd