Mediaoorlog bij de buren

06-09-2016 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN/SCHIEDAM – In Vlaardingen zendt Omroep Vlaardingen dagelijks op radio en tv uit. In Schiedam is dat tot nu toe Stadsomroep Schiedam. De uitzendmachtiging in Schiedam verloopt binnenkort en moet opnieuw worden toegewezen. In Schiedam zijn daarvoor twee gegadigden: het genoemde Stadsomroep Schiedam (een combinatie van Radio Schiedam en Look-Tv) en PopUp-TV.

Het college van burgemeester en wethouders heeft inmiddels een advies uitgebracht aan de Schiedamse gemeenteraad over wie de zendmachtiging de komende vijf jaar moet krijgen: PopUp-Tv. Stadsomroep Schiedam laat het daarbij niet zitten en roept de bevolking in Schiedam op massaal naar de raadszaal te komen, waar op woensdag 7 september de raad in debat gaat over het voorstel. In een reclamespotje waarschuwt Look-Tv ervoor dat de tv in Schiedam ‘op zwart gaat’ wanneer deze zender de zendmachtiging niet krijgt. Een onzinnige redenering, want PopUp-Tv maakt meer reportages dan Look-Tv en is prima in staat het ‘gat’  te vullen. PopUp-Tv zendt nu nog uit via internet: popuptv.nl

Omroepvoorzitter Ton van Gestel van Stadsomroep Schiedam is vanzelfsprekend niet blij met het raadsvoorstel. In een interview voor Look-Tv laat hij zich ook nog eens op een ‘bijzondere’ manier uit over een mogelijke samenwerking in de regio met Omroep Vlaardingen: ,,Met Vlaardingen is het probleem dat het groeimodel er niet in zit. Je zoekt naar partners die je beter maken en niet naar partners die je op je rug mee moet nemen’’.

Voorzitter Vincent Kevenaar van Omroep Vlaardingen heeft inmiddels gereageerd op de uitspraken van Ton van Gestel: ,,Het is voor al onze 80 - zeer enthousiaste - vrijwilligers (die professioneel werk afleveren, naast een reguliere baan) bijzonder kwetsend als zij door de voorzitter van de Stadsomroep Schiedam neergezet worden als ‘ballast’. Als voorzitter van de Stichting Omroep Vlaardingen heb ik aan alle buren (WOS, RTV Rijnmond, PopUpTv én de Stadsomroep Schiedam) een uitnodiging tot kennismaking en samenwerking gericht. Ondanks herhaalde pogingen mijnerzijds is alleen Stadsomroep Schiedam hierop nooit ingegaan. Met alle anderen zijn gesprekken geweest, die ook te maken hebben met de nieuwe vorming voor de Streekomroepen (samengaan Schiedam en Vlaardingen). Stadsomroep Schiedam ziet schijnbaar, in tegenstelling tot PopUpTv en RTV Rijnmond en de OLON, een samenwerking met het verder liggende Westland meer als het thuisgebied voor de Schiedammers en weigerde tot nu toe de uitgestoken hand. Ik begrijp de emotie van de heer Van Gastel, maar vind het jammer dat hij - zonder journalistiek ‘hoor en wederhoor’ - op deze manier, de zaken een bijzondere, neerbuigende wending geeft. Veel liever had ik gehad dat hij een moment had vrijgemaakt voor een gesprek’’.

 

Gerelateerd