Milieuactivisme en de Luxor in Historisch Jaarboek

12-11-2015 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – In de Windwijzer aan de Schiedamseweg werd dinsdag 10 november het eerste exemplaar van het Historisch Jaarboek 2015 uitgereikt aan wethouder Hans Versluijs. Dat was voor hem een primeur, nooit eerder viel hem deze eer ten deel. 

Een belangrijk deel van het Jaarboek is gewijd aan de opkomst van het milieuactivisme in Vlaardingen. Harry Geerlings en Toby Witte beschrijven in ‘Onder de rook en stank van de vooruitgang’ hoe het Vlaardingen het imago stinkstad kreeg en hoe en van waaruit er verzet kwam tegen met name de slechte luchtkwaliteit. 

Een tweede artikel is van de hand van Perry Moree. De Vlaardsingse historicus en V.O.C.-specialist, tevens een fervent filmliefhebber en –verzamelaar, beschreef de geschiedenis van de Luxor Bioscoop aan de Westhavenkade. Ook of misschien wel vooral de oorlogsjaren worden daarin ruimschoots belicht. 

Twee artikelen  over en uit het relatief recente verleden die het boek dan ook tot een feest der herkenning moeten maken voor veel Vlaardingers. Daarnaast zijn ook de kronieken (uit de jaren 1964 en 2014) weer zeer de moeite waard. Het boek is te koop bij de Historische Vereniging Vlaardingen zelf en bij Boekhandel Plantage Pontier op het Veerplein.Gerelateerd