Vlaardinger (105) landelijk nieuws

26-04-2018 Nieuws Redactie

foto: Erik Meijer

VLAARDINGEN - Bij het uitreiken van de Koninklijke Onderscheidingen vandaag in de Raadzaal was er speciale aandacht voor André Du Pon (105). Landelijke media als de Telegraaf en de NOS waren in Vlaardingen om het verhaal van deze Vlaardinger vast te leggen voor de lezers/kijkers. Du Pon is niet alleen de oudste Nederlander die een lintje kreeg. Hij ontving - en dat was ook voor hem een grote verrassing - het Mobilisatie Oorlogskruis. De 105-jarige was daardoor zichtbaar ontroerd. Hij kreeg van het publiek een daverend applaus.

André Du Pon was jarenlang boekhouder bij diverse instanties, zoals de Nederlands-Israëlitische Gemeente, de Gereformeerde Kerk in Rotterdam en de Fonteinkerk in Vlaardingen. Van 2003 tot 2012 was hij vrijwilliger bij Seniorenwelzijn in Vlaardingen. Hij was actief in de thuisadministratie, de schuldhulpverlening en het project ‘Signalerend huisbezoek 75+’. Ook bezocht hij op verzoek van Seniorenwelzijn mensen om te kijken of er hulp nodig was.

Na zijn pensionering heeft Du Pon voor CO-OP, zijn voormalige werkgever, een re-integratiebureau opgericht. Hij heeft hiermee honderden werknemers, die na een reorganisatie bij CO-OP hun baan verloren, begeleid naar een nieuwe baan.

In 2017 is een boekje verschenen over het leven van de heer Du Pon. Hij heeft zijn herinneringen op laten maken door de auteur John Rijsdijk. De titel van het boekje is ‘Een eeuw kersenbrandewijn - Herinneringen uit het leven van André Du Pon’. 

Du Pon werd vandaag benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. André Du Pon is ook de oudste geregistreerde veteraan van Nederland. Voor zijn verdiensten in de Tweede Wereldoorlog ontving hij vandaag ook het Mobilisatie Oorlogskruis. Deze onderscheiding wordt toegekend aan oud-militairen van het Koninkrijk der Nederlanden, die minstens zes maanden in dienst zijn geweest tussen 6 april 1939 en 20 mei 1940.Gerelateerd