Waaigat: historische panden worden appartementen

25-10-2018 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Woensdag 24 oktober heeft HERMON Erfgoed de koopovereenkomst getekend voor de voormalige woonwinkel Het Waaigat, gelegen aan de Markt 57.  HERMON Erfgoed zal de vijf beeldbepalende panden in het stadshart van Vlaardingen restaureren en herontwikkelen tot 17 stadsappartementen.

Gebruikersgeschiedenis

Woonwinkel Het Waaigat was  een begrip in Vlaardingen. Het was een familiebedrijf, waar vier generaties op de winkelvloer stonden. Op 18 december 1915 werd de basis voor het Waaigat gelegd door de heer D. van Heusden. De winkel, een voormalig timmermans-werkplaats, bevond zich aan de Markt op de hoek van de Hoogstraat in Vlaardingen. Na het overlijden van de heer D. van Heusden zette de Weduwe van de heer Van Heusden met haar zes kinderen het bedrijf voort als “Winkel in Behangselpapieren”. Dit kleine bedrijfje heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot een heel woonwarenhuis van 1.700 m². Na 102 jaar (2018) moest woonwinkel Het Waaigat haar deuren sluiten door onder meer nieuwe manieren van winkelen, zoals het online shoppen. Met de herontwikkeling zullen de panden aan de Markt niet lang leeg staan.

Behoud en herontwikkeling

De panden worden getransformeerd naar wonen. HERMON Erfgoed heeft in samenwerking met Houdijk Architecten het ontwerp van de herontwikkeling gemaakt. De gevels blijven grotendeels behouden. Aan de achterzijde zal de oude aanbouw uit de jaren tachtig gesloopt worden. De kelder en de lift blijven behouden. De achterzijde van de appartementen krijgen in tegenstelling tot de voorkant een moderne uitstraling. Zo krijgen de appartementen een achtergevel met veel glas en staal. Een loopburg zal de appartementen en de lift met elkaar verbinden. Op dit moment worden er gesprekken gevoerd met een landelijke partij die geinteresseerd is in huren van de 17 stadsappartementen.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date