Categorieën

Service

Weer een club voor de Hoogstraat ?

Weer een club voor de Hoogstraat ?
Nieuws

Weer een club voor de Hoogstraat ?

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 31-03-2016
  • Nieuws
Weer een club voor de Hoogstraat ?

VLAARDINGEN – Meer dan een jaar geleden stopten de activiteiten van Stichting Stadsherstel Vlaardingen. Paul Smolders, voormalig projectleider van die stichting, laat inmiddels weer van zich horen. In het Algemeen Dagblad van gisteren vertelde hij bezig te zijn met een vergelijkbaar initiatief, maar dan voor Maassluis, Schiedam en Vlaardingen: Stichting Stadsherstel Maassteden. Met de nieuwe stichting wil Smolders pandjes in de drie steden opknappen en exploitabel maken. Het Fonds Schiedam-Vlaardingen e.o. heeft al de helft van het benodigde startkapitaal toegezegd. Of de drie steden maar even de andere helft willen ‘ophoesten’. Om hoeveel geld het precies gaat is onbekend.

Of Paul Smolders de juiste kandidaat is om de binnensteden in de regio vlot te trekken mag ernstig betwijfeld worden. Een positieve erfenis heeft hij met Stadsherstel Vlaardingen niet achtergelaten: Een verfoeide Vlaardingse kleurenwaaier, enkele gesponsorde boekjes, tijdelijke huursubsidies aan nieuwe ondernemers en wat opgeknapte geveltjes. Het heeft niet tot langdurige stimulansen geleid voor de Hoogstraat, het voornaamste werkgebied van de stichting destijds. Er zijn ook, zo blijkt achteraf, toch wel wat missers gemaakt. Zo was de oorspronkelijke projectontwikkelaar voor het Leski-pand waar Smolders mee pronkte, binnen de kortste keren failliet.

Het college in Vlaardingen heeft inmiddels kennis genomen van een ‘ambitiedocument’ dat opgesteld is door de projectgroep Stadsherstel Maassteden BV i.o. In een brief geeft het college aan positief te staan tegenover het initiatief en bereid te zijn om daar ook een financiële inbreng aan te leveren. Wel wil men eerst meer duidelijkheid over onder andere de structuur en het precieze doel van de op te richten vennootschap.

Het leveren van een financiële bijdrage aan de nieuwe Stadsherstel Maassteden BV mag op weinig begrip rekenen, gezien de negatieve reputatie die Smolders heeft opgebouwd bij veel Vlaardingse ondernemers. Op en rond de Hoogstraat is er feitelijk weinig tot niets neergezet en er lijken evenveel ondernemers bijgekomen te zijn als vertrokken. Momenteel is men in Vlaardingen bovendien al bezig om een binnenstadsmanager aan te trekken die, in samenwerking met alle betrokken partijen in de stad, de economie in het Centrum weer vlot moet gaan trekken. Wat er ook nodig is om de binnenstad te revitaliseren, een beetje gezond verstand is wel op z’n plaats, meer nog dan mooie projectplannen op papier, laat staan een extra ‘vastgoedorganisatie' als Stadsherstel Maassteden.