Zieke iepen moeten om

12-07-2020 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Binnenkort begint de gemeente weer met het kappen van zieke iepen. Deze bomen worden aangetast door de iepenspintkever die een schimmel achterlaat. De boom probeert de schimmel in te kapselen, maar verstikt zichzelf hiermee. Dit komt doordat de houtvaten van de stam geen sapstroom meer doorlaten.

Eerst sterft een tak af, daarna zelfs de hele boom. De boom kan zo binnen een jaar tijd helemaal afsterven. Van de ongeveer 1.500 iepen in Vlaardingen is bij ruim 100 stuks de ziekte geconstateerd. Dit betekent dat deze iepen zullen worden gekapt. Zo kunnen we verspreiding zo veel mogelijk voorkomen. Dit heeft prioriteit boven andere zieke bomen omdat de ziekte erg besmettelijk is. Op de plek zullen daarom ook geen nieuwe iepen terug komen. Op sommige plekken gaat het om 1 of 2 bomen, maar soms zelfs hele lanen. Waar mogelijk, worden in het najaar andere bomen terug geplant.

In Holy worden vooralsnog 11 iepen gekapt, in de Westwijk 39, inde  Oostwijk 15, in het Centrum 22, in Vlaardingen-Ambacht 4, in de Vettenoordse Polder 7 en in de Broekpolder 9 stuks. Tijdens het kappen letten we ook extra op de iepen die om de besmette boom heen staan. Als deze inmiddels toch besmet zijn, worden deze ook verwijderd.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date