Leerlingen Albeda leren leeftijdsgenootjes taal

21-04-2017 Onderwijs Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Een groep leerlingen die op het Albeda College de opleiding voor Onderwijsassistent volgen ‘draaien’ nu een heel bijzonder project genaamd “De wereld op zijn Hollands”. Drie uur per week gaan de jongeren naar de Internationale Vos in Vlaardingen waar ze allerlei activiteiten ondernemen met leerlingen uit de Internationale Schakelklas (ISK). Deze leerlingen uit de ISK hebben om diverse redenen, vaak vanwege oorlogen, hun land moeten verlaten en krijgen hier onderwijs. Beheersing van het Nederlands is daarbij natuurlijk erg belangrijk en dat leren ze niet alleen in de les maar ook en vooral van hun leeftijdsgenootjes van het Albeda.

Rick van Loon is één van de leerlingen van het Albeda College, en erg enthousiast over het project. ,, Bij alle activiteiten is er een groot doel: praten!’’, aldus Rick. ,,Door te praten leren de leerlingen de taal veel sneller dan theorie lessen hierover. Tijdens de projecturen die we samen doorbrengen zijn er veel activiteiten, bijvoorbeeld een high tea, met eten en drinken vanuit hun eigen cultuur en oorspronkelijke woonomgeving. Tijdens deze high tea is het vooral de bedoeling dat wij veel praten met deze leerlingen, omdat zij anders terugvallen in hun eigen taal. Het terugvallen in hun eigen taal wordt door de wederzijdse gesprekken in het Nederlands moeilijker gemaakt omdat zij anders niet kunnen communiceren met ons’’.

Rick en zijn medeleerlingen hebben ook een les van de leerlingen van de Internationale Schakelklas gehad. Rick: ,,Deze les is voorbereid door de ISK-leerlingen en die hebben toen gekozen voor een creatieve les. Ieder groepje kreeg een onderwerp en moest op een groot blad alles tekenen wat met dit onderwerp te maken had’’.

Op donderdag 20 april zijn beide groepen gaan bowlen bij Dok 99, ook om met elkaar buiten het klaslokaal bezig te zijn, op een ontspannen manier en ook daar altijd weer met taal bezig. ,,Om deze jongeren ook kennis te laten maken met de leuke dingen van Vlaardingen’’, vervolgt Rick. ,,En geheel op uitnodiging van de mensen van Dok 99. Omdat wij het zo geweldig vonden dat wij langs mochten komen, willen wij Dok 99 graag op een speciale manier bedanken en de ''buitenwereld'' gelijk laten weten met welk project wij bezig zijn via Vlaardingen24’’.Gerelateerd