Waardebonnen voor prestaties Cycling4School

17-12-2020 Onderwijs Redactie

VLAARDINGEN - In september deden IKC het Breinpaleis en IKC Erasmus mee aan het project Cycling4School. De leerlingen ontvangen voor hun Inspanningen een waardebon. Wethouder Bart Bikkers heeft de waardebonnen voor de scholen uitgeschreven.

In september kwamen 181 leerlingen van basisscholen Breinpaleis en Erasmus zoveel mogelijk lopend of fietsend naar school. Deze twee scholen deden mee aan het project Cycling4School. Het project Cycling4school is een project van Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) en SOAB. Het doel van dit project is kinderen te activeren om hun ouders te motiveren vaker te voet of op de fiets naar school te gaan. Hoe? Door ouders en kinderen samen letterlijk een beloning voor de school bij elkaar te laten fietsen en lopen.

Voor de actieweek is eerst een 0-meting uitgevoerd. Hierdoor konden de resultaten goed vergeleken worden. De 259 kinderen, die per auto gebracht werden, maakten samen 50 autoritten minder in de actieweek, tegenover 42 meer stepverplaatsingen en 173 meer fietsverplaatsingen. Overall twee tot drie procent minder autoverkeer en een fietsaandeel van bij beide scholen van maar liefst 25 procent, een stijging van twaalf procent. Bij deze besparing van 800 autokilometers per week betekent dat op jaarbasis bij deze twee scholen 36.000 bespaarde autokilometers.

Wethouder Bart Bikkers had graag de prijzen persoonlijk uitgereikt, maar door de maatregelen rondom Covid-19 was dit niet mogelijk. Wel heeft hij nog een boodschap: ,,Het is belangrijk dat kinderen zelfstandig worden in het verkeer en veel fietservaring opdoen. Dit heeft een positief effect op hun veiligheid als weggebruikers. Door op jonge leeftijd al samen met ze te gaan fietsen, zijn de kinderen beter voorbereid naar de overstap richting het voortgezet onderwijs.''Gerelateerd