Weekendschool voor talentvolle kinderen!

05-10-2015 Onderwijs Redactie

VLAARDINGEN - Stichting Aanzet en Stichting Petje af hebben op 28 september 2015 de handen ineen geslagen en een intentieovereenkomst getekend. Begin 2016 willen zij ‘Weekendschool Petje af Waterweg’ oprichten. 

Bij Petje af Waterweg leren kinderen van 10 tot en met 14 jaar uit Maassluis, Vlaardingen en Schiedam op zondag, in zeven blokken van vier weken, alles over een bepaald beroep, sector of maatschappelijk of cultureel onderwerp. Professionele coaches van Petje af begeleiden de kinderen. Inspirerende gastdocenten verzorgen gastlessen bij de weekendschool en ontvangen de leerlingen in hun eigen werkomgeving voor een rondleiding of praktijkles. De leerlingen doen ook activiteiten op het gebied van kunst, cultuur en gezond gedrag. De leerlingen van Petje af doen nieuwe ervaringen en verfrissende ideeën op, maken kennis met inspirerende rolmodellen en vormen een beeld van hun eigen toekomst- en opleidingsmogelijkheden. Weekendschool Petje af Waterweg opent deuren die voor sommige kinderen gesloten zouden blijven. 

Stichting Aanzet zet zich in voor de brede ontwikkeling van kinderen en jongeren door middel van samenwerking en (bij)scholing van ouders en professionals uit onderwijs en opvang. Marry Broek, directeur: ,,Al jaren heeft Stichting Aanzet de wens om een weekendschool voor talentvolle kinderen uit meer en minder kansrijke milieus in de regio Waterweg op te richten. Na de lustrumviering van de succesvolle Vlaardingse Zomerschool was de tijd er rijp voor. In Stichting Petje af vonden we een partner; hun weekendschoolformule sluit naadloos aan op onze plannen en ambities.’’ 

Stichting Petje af heeft weekendscholen in Amersfoort, Dordrecht, Utrecht, Rotterdam en Breda en breidt het werkgebied de komende jaren verder uit. Dit doet Petje af in samenwerking met lokale organisaties en met financiële steun van haar founding partners: Stichting Kinderpostzegels, het Oranjefonds en De Maatschappij, het oudste ondernemersnetwerk van Nederland. ,,Na maanden van voorbereiding en uitwerking is in juli 2015 de intentieovereenkomst getekend. Wij zijn trots om onze activiteiten naar een nieuw district te mogen uitbreiden en zijn nu van Noord tot Zuid Nederland vertegenwoordigd. Dit komt ten goede van de talentvolle kinderen in ons land’’, aldus Daan van de Voort, bestuurslid van Stichting Petje af Nederland. 

De afspraken uit de intentieovereenkomst tussen Stichting Aanzet en Petje af worden in de komende maanden verder uitgewerkt door een initiatiefgroep. Diverse mogelijke samenwerkingspartners worden benaderd; een aantal heeft al steun toegezegd. Marry Broek: ,,Met elkaar proberen we om de praktische zaken, de financiering en het uitdagende lesprogramma van Petje af Waterweg rond te krijgen. Onderwijs, de gemeente, ondernemers en maatschappelijke partners zien de weekendschool als een waardevolle aanvulling van hun stad. Wanneer we in een vroeg stadium investeren in jonge kinderen, kunnen we daar als samenleving later de vruchten van plukken.’’Gerelateerd