Debat over vertrek wethouder Nieuwland mist vuurwerk

06-07-2020 Politiek Redactie

VLAARDINGEN - Het vertrek van wethouder Sebastiaan Nieuwland als burgemeester naar Uitgeest leidde tot veel irritatie bij in ieder geval een deel van de Vlaardingse gemeenteraad. Vier partijen vroegen daarom een extra raadsvergadering aan: het AOV, de Fractie Boers, de PvdA en BvV, en vanavond vond die plaats. De vier fracties wilden in ieder geval weten wat het vertrek van wethouder Nieuwland, ontwerper van het financiële Herstelplan, betekent voor de continuïteit daarvan.

Wie vuurwerk verwachtte kwam bedrogen uit. De wijze van vergaderen leent zich daar sowieso al lang niet meer voor; dat gaat via een videoverbinding met een behoorlijke vertraging. Wie wil reageren kan dat niet direct doen maar moet even wachten.

Raadslid Nol Kloosterman van het AOV vroeg zich af ‘waarom deze wethouder geen open kaart had gespeeld’. Kloosterman ging er vanuit dat Sebastiaan Nieuwland veel eerder wist dat hij niet zou blijven en naar Uitgeest zou vertrekken als burgemeester. Ron Boers van de gelijknamige fractie vond het allemaal niet integer en ook niet loyaal. En hij sprak ook over liegen, waarbij hij voormalig burgemeester Annemiek Jetten ook nog eens betichtte van voortdurend liegen. Boers werd daarbij al snel ‘afgefloten’ door burgemeester Eenhoorn die vond dat diens vragen en opmerkingen weinig met het vertrek van wethouder Nieuwland te maken hadden. Stefanie Solleveld van de PvdA nam afstand van de woorden van Boers, maar vroeg zich wel af hoe Nieuwland positief over de uitgezette financiële koers kon zijn terwijl er vaker het tegendeel is beweerd.

Namens het college, en reagerend op alle vragen, nam collega wethouder Bart Bikkers het woord. Die startte met het feliciteren van de gemeente Uitgeest met een nieuwe en sterke burgemeester. Bikkers stelde daarna dat het zoeken naar een vervanger voor Nieuwland een zaak was van de coalitie, en het vreemd zou zijn om daar de oppositie over te raadplegen. ,,En ik ben er van overtuigd dat de heer Nieuwland zich tot zijn vertrek volledig loyaal zal inzetten voor deze stad’’, aldus Bikkers. Deze vertelde tenslotte slechts kort voor de raad werd geïnformeerd ook op de hoogte gesteld te zijn over het aanstellen van zijn collega Nieuwland als burgemeester in Uitgeest. Bikkers leek de angel uit het debat te hebben gehaald, want we misten daarna veel antwoorden op eerdere inhoudelijke vragen.

Het bloedde daarna al snel dood, waarbij raadslid Nol Kloosterman het spoor een beetje bijster leek te zijn, op enig moment; ,,Ik vraag me af of wethouder Bikkers alle vragen van collega Trooster heeft beantwoord'', was een reactie van Kloosterman, die in zijn slotbetoog soms letterlijk onnavolgbaar was.  ,,Kunnen we voortaan eerst onderling communiceren over zaken die we nu uit de media moesten vernemen, zoals het zoeken naar een vervanger?’’, vroeg Stefanie Solleveld van de PvdA. Ben Trooster wenste vervolgens de burgemeester en het college daarop veel sterkte met besturen en het nemen van de juiste beslissingen, en verklaarde zich een loyaal meedenker in het oplossen van problemen. Nog iets meer dan een handvol raadsleden spuide hun kritiek, waarbij Frans Hoogendijk van ONS Vlaardingen het geheel een nutteloze vergadering noemde. Nol Kloosterman kwam tenslotte nog met een motie waarbij hij vroeg om het aftreden van Nieuwland die zich daardoor helemaal op het burgemeesterchap kon voorbereiden. De portefeuille van Nieuwland moest dan verdeeld worden onder de collega's en er zou geen nieuwe wethouder gezocht worden. Nol Kloosterman kreeg daarvoor de handen niet op elkaar en een ruime meerderheid stemde tegen (27 tegen / 5 voor). Die wilde dat Nieuwland tot vertrek zich bleef inzetten.Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date