Frustratie over overlast arbeidsmigranten

22-09-2018 Politiek Redactie

VLAARDINGEN – ,,De discriminatie vindt nu plaats aan de Vlaardingse kant, aan de Vlaardingse inwoners’’. Stevige kritiek van één van de circa 40 aanwezige inwoners van Vlaardingen bij de raadsvergadering afgelopen donderdagavond. Daar werd gesproken over de huisvesting van arbeidsmigranten in de stad en de daarbij voorkomende problemen. De spreekster refereerde met name aan de Vlaardingers die moeite hadden om aan een woning te komen, en kinderen die noodgedwongen lang thuis bij de ouders moeten blijven wonen. Omdat blijkbaar veel beschikbare huurwoningen, ook particulier, betrokken worden door arbeidsmigranten.

,,Ik heb pas een woning gekocht in de Nieuwe Vogelbuurt en kijk straks uit op containers’’, sprak een andere aanwezige. ,,Wie gaat de waardevermindering van mijn woning compenseren? En wie gaat ervoor zorgen dat de overlast tegengegaan wordt?’’

Kortom, er was veel ongenoegen hoorbaar in de raadszaal over de overlast die veel inwoners van de stad ervaren als het gaat om de huisvesting van arbeidsmigranten. Voorzitter Ruben van de Zande van de VVD, de vergaderingen worden bij toerbeurt door steeds een ander raadslid voorgezeten, moest er even zijn weg in vinden. En dat was niet altijd even gemakkelijk. In de nieuwe vergaderstijl waar de raad voor gekozen had hebben ‘gewone burgers’ evenveel spreekrecht als de raadsleden, maar in eerste instantie werd die niet echt gegeven.

Er was tussendoor even wat verwarring over een uitnodiging die bewoners zouden hebben gehad voor de vergadering. Was die afkomstig van de gemeente en wat was er fout gegaan in de communicatie toen dag en tijdstip anders bleken dan vooraf op de website van de gemeente afgekondigd? Wethouder Arnout Hoekstra sprak tegen dat de gemeente een uitnodiging had verspreid. Mogelijk had iemand op social media een en ander verspreid, maar bleek die informatie onjuist.

Fractievoorzitters Ron Boers van ONS.Vlaardingen en Stefanie Solleveld van de PvdA namen het juist weer gezamenlijk op voor de aanwezige bewoners. Zij pleitten ervoor om een nieuwe planning te maken waarbij de bewoners alle ruimte kregen om zich uit te spreken over hun ongenoegens en de raad daaropvolgend het woord te geven. Iets voor kwart over tien ’s avonds werd het onderwerp afgehamerd waarbij de gezamenlijke fractievoorzitters met die opdracht aan het werk werden gezet.

Voor wie wil weten hoe de agenda van de gemeenteraad er de komende tijd uit ziet kun je hier! klikken.  En dat staat gelijk aan een uitnodiging voor alle geïnteresseerden en betrokkenen.

 Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date