Gemeenteraad: goedkoper wordt het niet, integendeel

13-09-2018 Politiek Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Wie denkt dat het raadslidmaatschap een makkelijk bijbaantje is slaat de plank mis; het betekent veel dossiers over allerhande onderwerpen lezen, vragen stellen, vergaderen, debatten voorbereiden en dus veel tijd investeren. En ook nog eens je oor te luisteren leggen bij de inwoners van Vlaardingen bij allerlei bijeenkomsten. Voor een gemiddeld raadslid betekent dat al gauw zo’n twintig uur extra, bovenop de eigen baan in de maatschappij. Voor fractievoorzitters betekent het meestal nog meer 'uren maken'. 

Voor wie in een kleine fractie zit, van één of twee zetels in de raad, is het vaak nog pittiger: dan moet je meer doen dan een grote fractie die het werk onder meer personen kan verdelen. Er was echter iets bedacht om juist die kleine fracties te ontlasten; een eenmansfractie kan twee steunraadsleden aanstellen en een tweemansfractie één steunraadslid. Die krijgen daar een vergoeding voor. Dat dreigt nu te gaan veranderen met het nieuwe Reglement van Orde (RvO) dat vanavond in de raad behandeld wordt.

In de nieuwste versie van het RvO staat dat iedere fractie recht heeft om twee steunraadsleden aan te stellen (en een fractieondersteuner, maar die mag niet spreken tijdens vergaderingen). Ook de grote fracties, die makkelijker ‘het werk’ en de portefeuilles aankunnen, kunnen er dus twee aanstellen. Zo’n steunraadslid krijgt een vergoeding van rond de €100 netto, plus een Ipad en er worden ook nog een handjevol andere faciliteiten getroffen door de griffie en de afdeling ICT.

Dat hier een aardig prijskaartje aan vastzit met twaalf fracties in de huidige gemeenteraad staat wel vast. Hoe de raad hier vanavond over zal besluiten is nog niet zeker. Sommige fracties hebben al in de ‘wandelgangen’ laten weten zich hier niet in te kunnen vinden. De ChristenUnie/SGP dient er vanavond een amendement over in (aanvulling op het voorstel). Deze fractie wil alles bij het oude laten, behalve als een partij, met meer dan twee zetels, een voorzitter levert bij de commissies (Raadskamer). Dan mag deze wel vervangen worden door een steunraadslid aan te stellen.Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date