Ivana Somers kandidaat wethouder

16-04-2018 Politiek Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Mocht het zover komen dat VV2000/Leefbaar Vlaardingen gaat meedoen in een nieuw college dan is lijsttrekker Ivana Somers de eerst aangewezen kandidaat-wethouder voor de partij. Dat hebben de Leefbaren afgelopen dagen bekend gemaakt op de eigen website. Leefbaar Vlaardingen heeft samen met Stadsbelangen Vlaardingen (SBV) en het Algemeen Ouderen Verbond een ‘strategische alliantie’ gesloten waarin Somers in een college deze drie partijen zal vertegenwoordigen. ,,Dit doen wij enerzijds om de stad bestuurbaar te houden  en anderzijds om geen onnodige extra kosten te maken(geen extra wethouders)’’, aldus Leefbaar Vlaardingen.

Samen hebben de drie partijen 6 zetels, waarbij de genoemde strategische alliantie ervoor zorgt dat bij de formatie van een nieuw college dit ‘blok’ een factor is om rekening mee te houden. De samenwerking tussen de Leefbaren, AOV en SBV is niet nieuw; de afgelopen collegeperiode stonden deze partijen altijd zij-aan-zij waarbij bij elke stemming in de raad er (vrijwel) altijd hetzelfde werd gestemd.

Voor de informateurs Arnout Hoekstra van de SP en Frans Hoogendijk van ONS.Vlaardingen kan dit een opsteker zijn. De Leefbaren hebben (met het AOV en SBV) al verklaard dat ‘alle politieke partijen het samen eens zijn, dat het partijbelang ondergeschikt is en dat er samen gewerkt moet worden aan de oplossingen voor de stad. Om dit streven kracht bij te zetten is unaniem besloten tot het opstellen van een raadsprogramma. De gemeenteraad treedt dan niet naar buiten als oppositie- of coalitie, maar als één, om zo met inwoners, bedrijven en organisaties zich in te zetten voor Vlaardingen’’.

Samenwerken met elke partij is dus een optie, ondanks dat eerder lijsttrekker Desiree de Jong van het AOV zich liet ontvallen (kort na de verkiezingen) dat een college met ONS.Vlaardingen kon rekenen op een wekelijkse stortvloed van raadsvragen, op een zelfde wijze als ONS.Vlaardingen dat tot dan toe gedaan had. Met de vordering van het proces om een raadsakkoord op te stellen en een college te vormen is die boosheid of irritatie bij De Jong inmiddels blijkbaar verdwenen.

Met de Leefbaren en de twee andere partijen aan de zij van ONS en de SP is een meerderheidscoalitie in zicht. De partijen hebben samen 16 zetels waar er tenminste 18 van de 35 raadszetels nodig zijn.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date