Drie familieleden exposeren in Galerie De Duig

29-09-2016 Uit Redactie

VLAARDINGEN - Robert Daalmeijer, Aad Hofman en Trudie Daalmeijer-Hofman exposeren van 1 tot en met 30 oktober in Galerie De Duig. Robert is de zoon van Trudie Hofman. Aad is de broer van Trudie en dus weer de oom van Robert.

 

Drie kunstschilders in één familie?

Nee, eigenlijk waren het er  vijf en zelfs nog een zesde, maar dat geldt dan alleen voor Robert. Aan beide kanten van zijn familie zit het schilders-gen in zijn bloed; zijn beide opa’s en een achterneef, waar hij als kind ook al door geïnspireerd werd, waren ook kunstschilders. Maar dit terzijde, het gaat nu om de eerste drie genoemde.


Aad Hofman

Aad Hofman bekend in binnen en buitenland, schildert vanaf zijn 27e en is inmiddels al meer dan 40 jaar verbonden aan Galerie Mokum te Amsterdam. Aad is autodidact. Hij mocht niet naar de academie van vader Hofman en is uiteindelijk toch naar de Vrije Academie in Den Haag gegaan. Hij werd daar eigenlijk meer aangemoedigd dan opgeleid. Zijn werk deed toen nog aan Carel Willink denken, het magisch realisme zat in zijn bloed. Oude afbraakpanden... dreigende onheilspellende donkere luchten... Nederland was een magisch realist rijker. Met dit werk werd hij doorgestuurd naar Galerie Mokum en van meet af aan met succes. Galerie Mokum concentreerde zich enkel en alleen op het realisme terwijl de stroming er destijds haaks op stond.

Inmiddels is Aad zich steeds meer gaan verdiepen in de stof van het verval om het zo maar te zeggen. De grote afbraakpanden hebben plaats gemaakt voor vergankelijkheid. Alles wat je kan vinden rondom oude en verlaten gebouwen kun je terug vinden in zijn schilderijen: roest, steen, vermolmd hout, oude boekjes, etc., vergezeld van verdorde vegetatie. Ook schildert hij sinds enkele jaren kleine landschapjes uit de regio van Vlaardingen.


Trudie Hofman

Zijn zus Trudie Hofman heeft een totaal andere weg bewandelt in haar leven. Ondanks dat haar op jonge leeftijd door haar leraren werd aangeraden om naar de kunstacademie te gaan mocht zij dit niet. “Dat is geen donder”, zou haar vader gezegd hebben. Trudie trouwde en kreeg 4 kinderen; zij had geen tijd meer om te schilderen. Aad begon in 1984 met lesgeven in Galerie De Duig en Trudie zag haar kans schoon om het schilderen op deze manier toch weer op te pakken. Het kunstenaarsbloed kruipt waar het niet gaan kan. Inmiddels schildert Trudie al weer enkele jaren, en met succes. Het afgelopen jaar deed zij mee met de landelijke tentoonstelling ‘Hoogvliegers van het Laagland’. Haar werk was toen verspreid door Nederland te vinden, onder andere in Slot Zeist in Zeist. Trudie volgt inmiddels de wekelijkse lessen bij haar zoon Robert Daalmeijer in Galerie De Duig, al valt haar nog weinig bij te brengen. Zij schildert voornamelijk inheemse vogels, zoals hierboven al deed vermoeden.


Robert Daalmeijer

Robert Daalmeijer is de zoon en neef van de twee bovengenoemden en leerde de kneepjes van het vak van zijn oom Aad, maar heeft ook geen opleiding aan de academie genoten, zijn oom vond dat niet nodig. Robert is dus ook autodidact. Net als zijn oom exposeert hij door heel Nederland; momenteel in Appingedam (Museum Møhlmann), met ingang van aanstaande vrijdag in Zandvoort (het Zandvoorts Museum), vanaf aanstaande zaterdag in eigen huis (Galerie De Duig) en vanaf begin november in Galerie Van Veen in Dordrecht.

Robert werkt in thema’s en heeft dezelfde voorliefde voor het verval als zijn oom. Toch is zijn werk totaal anders en heeft hij zich een andere manier van techniek aangeleerd. Ook schildert hij zo nu en dan portretten, al is het maar enkel een oog, iets dat zijn oom nooit zou doen. Tijdens deze expositie zijn er van zijn hand verschillende thema’s te zien zoals, ‘Oogportretten’, ‘Blik op glas’ en ‘Blikvangers’. Robert Daalmeijer doet eigenlijk teveel om hier even over te schrijven.

Deze expositie loopt is in oktober iedere zaterdag en zondag te bezichtigen van 13.00 uur tot 17.00 uur. Tijdens open ateliers op 1 en 2 oktober is Galerie De Duig geopend vanaf 11.00 uur

 Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date