Categorieën

Service

De verdwenen kiezers van Vlaardingen

De verdwenen kiezers van Vlaardingen
Nieuws

De verdwenen kiezers van Vlaardingen

  • Erik Meijer
  • 18-03-2021
  • Nieuws
De verdwenen kiezers van Vlaardingen
VLAARDINGEN - De uitslag voor de Tweede Kamerverkiezingen 2021 is in Vlaardingen een groot mysterie. De verdeling van de zetels is helder genoeg. Vlaardingen volgt in grote lijnen het landelijke beeld. De VVD is de grootste partij, winst is er met name voor D66 en FvD en de grootste pijn zit bij PVV, CDA en de drie linkse partijen.

Maar dan de opkomst... de gemeente meldt een opkomst van slechts 54,2 procent! Dat was vier jaar geleden nog 79,6 procent. De opkomst in Vlaardingen wijkt daarmee zover af van andere gemeenten in Nederland dat de vraag zich opdringt of deze cijfers wel kloppen. De gemeente Heerlen heeft traditioneel een lage opkomst maar scoort nog altijd 67 procent. Daar komt bij: Heerlen verloor ten opzichte van vier jaar geleden 5,8 procent van haar kiezers, Vlaardingen ging van 79,6 naar 54,2 procent. Een ongekend verlies van maar liefst 25,4 procent.

Dat beeld herkennen we in geen enkele andere gemeente in het land zo sterk. Hier en daar was het opkomstpercentage wat hoger, in andere gemeente juist iets lager maar nergens bleven de kiezers zo massaal thuis als in de Haringstad. Neem buurgemeente Schiedam als voorbeeld, in 2017 was de opkomst 75,8 procent, nu was die 72 procent (- 3,8 procent). In Maassluis hetzelfde beeld: de opkomst was in 2017 nog 82,2 procent, nu was dat 77,8 procent (-4,4 procent).

Van 58,55 naar 54,2 procent in anderhalf uur!

Maar kloppen de cijfers wel. Het Vlaardingse opkomstpercentage komt in een nog vreemder daglicht te staan als je er de instagrampost van de gemeente Vlaardingen bij pakt (zie afbeelding). Daarin wordt gemeld dat het opkomstpercentage om half acht 's avonds 58,55 procent is. Hoe dat anderhalf uur later is gedaald in plaats van verder gestegen, is vooralsnog een raadsel. Een raadsel dat de gemeente - zeker met het oog op de verdwenen stemmen van de laatste waterschapsverkiezingen - het liefst zo snel mogelijk zou moeten ophelderen.