Categorieën

Service

Fonds Schiedam Vlaardingen geeft Heemtuin toekomst

Fonds Schiedam Vlaardingen geeft Heemtuin toekomst
Nieuws

Fonds Schiedam Vlaardingen geeft Heemtuin toekomst

  • Redactie
  • 19-04-2021
  • Nieuws
Fonds Schiedam Vlaardingen geeft Heemtuin toekomst
VLAARDINGEN - ,,Welke organisatie of ondernemer ziet mogelijkheden om de Heemtuin een toekomst te geven?'' Achter die vraag ging een noodkreet schuil. De gemeente zag zich door bezuinigingen genoodzaakt om op zoek te gaan naar een nieuwe toekomst voor de Heemtuin en riep mensen op om te komen met initiatieven om deze prachtige groene parel te behouden voor de stad. Die redding is er nu: Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. heeft aangegeven de Heemtuin over te willen nemen.

De Heemtuin is al ruim vijftig jaar een plek waar jong en oud kennis kunnen maken met wat de Nederlandse natuur te bieden heeft. Op een oppervlakte van 1,3 hectare zijn verschillende landschappen te bewonderen. Heide, bos, laagveen en duinen, ze zijn typerend voor verschillende gebieden in ons land en ze zijn allemaal aanwezig in de Heemtuin. Er staan zo’n 400 soorten inheemse planten. 

Maatschappelijke functie
,,Ons Fonds zet zich in om de samenleving mooier en beter te maken'', vertelt John Massaar, voorzitter van het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. ,,Dat doen we onder andere door initiatieven te ondersteunen op het gebied van natuur en milieu. Toen we hoorden dat de Heemtuin in zwaar weer zat, zagen we al snel mogelijkheden. De Heemtuin is niet alleen van grote ecologische waarde, maar heeft ook een bijzondere maatschappelijke functie. Daar zetten we ons als Fonds graag voor in.''

Hartverwarmend
De gemeente kreeg veel reacties na de oproep om hulp voor de Heemtuin. Allerlei partijen en personen in de stad willen hun bijdrage leveren aan het redden van deze plek. ,,We hebben allerlei ideeën voorbij zien komen'', vertelt wethouder Bart de Leede. ,,Hartverwarmend om te zien hoe deze plek leeft bij Vlaardingers. De keuze om die ideeën nu niet verder te onderzoeken, maar met het Fonds verder te gaan, is een heel logische: Het Fonds gaat voor een structurele oplossing, wil de ecologische waarde van de tuin behouden en gaat er voor om de Heemtuin toegankelijk te houden voor het publiek. Het Fonds gaat onderzoeken of samenwerking mogelijk is met partijen die hebben aangegeven ideeën te hebben voor de Heemtuin.''

Toekomst
De gemeente en het Fonds hebben de intentie uitgesproken dat het Fonds de Heemtuin voor een symbolisch bedrag koopt en daarmee ook in beheer krijgt. De precieze afspraken worden de komende weken op papier gezet waarna het Fonds in gesprek gaat met enkele organisaties die de gemeente hebben laten weten ideeën te hebben voor de Heemtuin of daar zelf een bijdrage aan te willen leveren. Zo ziet het er naar uit dat Vlaardingen ook in de toekomst kan blijven genieten van dit groene paradijsje waar tijgerspin en maretak thuis zijn.

Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.

Schiedamseweg 53, Vlaardingen

Meer over Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. →