Categorieën

Service

Gemeente verkoopt Heemtuin voor een euro

Gemeente verkoopt Heemtuin voor een euro
Uit

Gemeente verkoopt Heemtuin voor een euro

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 05-09-2021
  • Uit
Gemeente verkoopt Heemtuin voor een euro
VLAARDINGEN – De gemeente Vlaardingen verkoopt de Heemtuin in de Westwijk aan het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. voor het symbolische bedrag van één euro. Weliswaar moet de gemeenteraad daar nog officieel mee akkoord gaan, maar dat lijkt nog slechts een formaliteit; immers, met de overdracht aan ‘het Fonds’ blijft dat unieke stukje groen behouden.

In 2020 werd bij de behandeling van de Begroting in de gemeenteraad duidelijk dat zowel de Heemtuin in de Westwijk als de Stadsboerderij in Holy niet meer op subsidies konden rekenen de komende jaren. Daarmee leek het lot bezegeld van deze twee belangrijke groene plekken in de stad. Veel Vlaardingers kwamen vervolgens in actie en er werden massaal ondertekende petities aan het college en de raad overhandigd. Een aantal politieke partijen steunden de acties en deden tegenvoorstellen, er moest linksom of rechtsom geld worden uitgetrokken voor het behoud van Heemtuin én Stadsboerderij. De redding kwam uiteindelijk voor de Heemtuin vanuit het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. , die zich sinds jaar en dag al bezighoudt met het behoud en steun van cultuur, natuur en maatschappelijke projecten.

Daarmee bespaart de gemeente zo’n €70.000 op jaarbasis maar verspeelt ze ook haar invloed op het gebruik van de grond. Plannen om de bestemming van de Heemtuin te wijzigen ten behoeve van woningbouw waren er echter toch (nog) niet. Het Fonds SV e.o. heeft tenslotte al verzekerd de Heemtuin haar bestemming te laten houden. De blokhut die op het terrein mag ook gewoon gebruikt blijven door (huurder) Un1ek voor kinderopvang.