Categorieën

Service

Gemeente zoekt hulp voor de binnenstad

Gemeente zoekt hulp voor de binnenstad
Nieuws

Gemeente zoekt hulp voor de binnenstad

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 19-10-2022
  • Nieuws
Gemeente zoekt hulp voor de binnenstad

Fotografie: Sander Schenkel

VLAARDINGEN - Wethouder Bart Bikkers heeft op woensdag 19 oktober een symbolische cheque overhandigd aan de eigenaar van de speelgoedwinkel die pas is verhuisd naar het Liesveld. De winkel ging er overigens voor het eerst open op de dag dat C&A definitief haar deuren sloot. Die speelgoedwinkel kreeg subsidie om te verhuizen van de Hoogstraat naar het Liesveld, dat onderdeel uitmaakt van het ‘kernwinkelgebied’. Het winkelgebied moet namelijk compacter worden, maar de leegstand blijft groeien; aanstaande zaterdag sluit ook de schoenwinkel van vanHaren definitief de deur en de kappers van Kapperazzi op het Veerplein gaan vanaf nu met z’n allen naar Spaland in Schiedam.

Bart Bikkers is desondanks een onverbeterlijke optimist en hij had daar nog kort geleden alle reden toe: de gemeenteraad stemde met een overgrote meerderheid in met de Gebiedsvisie Rivierzone en vier bestemmingsplannen die daar bij horen. Concreet: als het Rijk ook nog over de brug komt met een aangevraagde miljoenensubsidie dan worden er van de Koningin Wilhelminahaven tot en met het Unileverterrein de komende jaren zo’n 2500 nieuwe woningen gebouwd. En dat is natuurlijk fantastisch, maar je kunt er ook wel wat kanttekeningen bij plaatsen. Veel woningen die in Vlaardingen gebouwd worden zijn namelijk onbetaalbaar voor veel jongeren die nu nog thuis zitten, al of niet studerend. En al die mensen die er wel komen wonen moeten nog maar afwachten of ze straks een levendige binnenstad aan zullen treffen. ,,We zijn met de grote vastgoedeigenaren in gesprek over hoe we gezamenlijk een plan van aanpak kunnen maken voor een betere binnenstad’’, aldus een optimistische wethouder Bikkers vandaag in een persverklaring. Diezelfde verklaring werd trouwens al eerder uitgesproken toen in april dit jaar de binnenstad weer eens aangekaart werd door de gemeenteraad. Vragensteller was raadslid Vera Kalf van Stadsbelangen Vlaardingen en ze vroeg of er nog subsidie was aangevraagd bij het Rijk om de binnenstad 'op te peppen'. Dat was (nog) niet het geval, want er waren geen andere marktpartijen die mee wilden doen, en dat was immers een basisvoorwaarde.

Het praten over een levendige binnenstad vindt, ook met de grote vastgoedeigenaren, al jarenlang plaats. Daarnaast worden er miljoenen begroot, tal van bijeenkomsten belegd, lege etalages opgetuigd, en een stoet van ‘Hoogstraatmakers’, binnenstadsmanagers en transitiemanagers trekt voorbij. Afgezien daarvan zijn er nog ambtenaren die zich al of niet fulltime met het wel en wee van de binnenstad bezig houden, en ook die lijken besmet met het roze bril-virus: ‘problemen zijn uitdagingen en als we nou maar ons best blijven doen dan komt het wel goed’. Wie zich in die visie herkent kan overigens nu solliciteren voor de vacature van Strategisch Projectleider Binnenstad . Dan mag je je bezig gaan houden met de herontwikkeling van het winkelgebied vanuit de doelstellingen van het "Programma Levendige Binnenstad 2030". De job wordt goed betaald, want het salaris varieert van zo’n €4500 tot bijna €6200. En als je een ‘holistische benadering’ hebt van de uitdagingen die op je wachten dan graag! Of je afgerekend wordt op resultaten staat er niet bij. Wij denken echter van niet.