Categorie├źn

Service

Groentetuin

Groentetuin
Nieuws

Groentetuin

  • Dick van der Pijl
  • 11-09-2022
  • Nieuws
Groentetuin
VLAARDINGEN/LIMOUSIN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Lees de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Marijke Persijn (België), Cora Vlug (Verenigde Staten) en vandaag Dick van der Pijl (Frankrijk).

Het is natuurlijk best lekker je eigen groente te telen. Vele jaren geleden toen in nog maar pas in Frankrijk woonde, ben ik er mee begonnen. Het was een succes. Van alles heb ik geprobeerd zoals sla, tomaten, sperzieboontjes , uien, knoflook en ook aardappelen. Nieuwe  aardappelen  zo uit de grond dezelfde dag op je bord is goddelijk. Het bekende nadeel van een groentetuin is dat de oogst, als die lukt, overdadig is. In een korte tijd heb je meer groente dan je kunt eten. Daarom vond ik juist de wintergroente het belangrijkst. Prei, winterwortelen, spruitjes en boerenkool daar heb je de hele winter wat aan. Je loopt de tuin in en binnen enkele minuten heb je de meest verse groente die je kunt voorstellen.

Ik heb toen echter een grote fout gemaakt door vruchtbomen en bessenplanten IN de groentetuin te planten en plaats van er naast. In de loop van de jaren werd het steeds lastiger de tuin onkruidvrij te houden. Ondertussen ben ik een paar keer verhuisd en na de eerste groentetuin heb ik het nog één keer geprobeerd op de heuvel achter het huis waar ik nu woon. Het is een complete mislukking. Het bleek een veel te droge plek te zijn en waarschijnlijk heb ik het terrein niet diep genoeg omgespit. De boerenkool en de spruitjes zijn opgegeten door de luis en niet door mij.

Nu heb ik het roer maar omgegooid. Allereerst heb ik op een mooie zonnige plek frambozenplanten neergezet en gedurende een aantal weken haal ik er dagelijks een handje heerlijke vruchten vanaf. De plant van de artisjokken is heel decoratief met heel mooie bladeren. De artisjokken zelf zijn ook niet te versmaden. Blaadje dopen in een vinaigrette of in gesmolten boter is wel grappig. Ook bij deze plant krijg je meer vruchten dan je kunt eten maar dat geeft helemaal niks. De artisjokken die je aan de plant laat zitten worden echter waanzinnig mooie bloemen ; gigantisch grote distels. Dus toch meer dan de moeite waard om in de tuin te zetten.

Dick van der Pijl