Categorieën

Service

Hardere aanpak woonoverlast en huisjesmelkers

Hardere aanpak woonoverlast en huisjesmelkers
Nieuws

Hardere aanpak woonoverlast en huisjesmelkers

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 29-01-2023
  • Nieuws
Hardere aanpak woonoverlast en huisjesmelkers
VLAARDINGEN – Wie dit jaar in Vlaardingen een woning koopt zal er zelf moeten gaan wonen. Dat klinkt logisch, maar in veel wijken in Vlaardingen hebben ze al langer last van pandjesbazen die woningen opkopen en er dikwijls arbeidsmigranten in ‘proppen’. Vanaf 15 maart geldt dat je een woning die maximaal €300.000 kost niet meer mag onderverhuren. Het college van burgemeester en wethouders neemt deze maatregel om woonoverlast en uitbuiting van arbeidsmigranten en andere kwetsbare groepen tegen te gaan.

De maatregel kent wel wat voorwaarden en ook wat ‘mitsen en maren’; het verhuren van een woning kan slechts nog via een vergunning worden aangevraagd. Wettelijk gezien verleent het college deze vergunning in 3 situaties: verhuur aan eerste graad bloed- en aanverwanten (naaste familie), verhuur voor een tijdelijke duur (maximaal 12 maanden) in afwachting van het moment dat koper de woning zelf kan gaan bewonen of als de woning onderdeel is van een kantoor-, winkel-, of bedrijfspand. Een eigenaar kan dus binnen die twaalf maanden net zo goed onderverhuren en dan het pand doorverkopen aan een stroman. Eventuele bedrijfsmatige verliezen zijn dan ook weer door te berekenen aan de belastingen. Laat staan als de eigenaar toevallig net bloedverwant is van de arbeidsmigranten die als familie in het Westland aan het werk zijn. Of in de bouw, want daar valt genoeg in te doen in Vlaardingen de komende jaren. En je kunt natuurlijk ook gewoon je eigen woningcorporatie oprichten, naast het al bestaande Waterweg Wonen en Samenwerking.

De maatregel is ook bedoeld om meer woningen beschikbaar te krijgen voor starters en doorstromers. Die hebben momenteel niet heel veel kansen, want alle komende nieuwbouw is vooral koop in het middensegment of hogere segment, en dan hebben we het over de prijzen. De gemeente is tegelijkertijd bezig met het afschrijven en slopen van een deel van de sociale woningvoorraad die nog wel betaalbaar was voor starters. Het lijkt nogal in strijd met de plannen om ook MBO stad te worden; voor studenten valt er niet heel veel ‘te wonen’ straks.

Alles valt of staat tenslotte bij de controle op en handhaving van de maatregel. Daar wordt dan wel weer zo’n €200.000 voor uitgetrokken dit jaar, om het team Handhaving meer handen en voeten te geven. Die zijn dan wel weer afhankelijk van signalen van buurtbewoners.

Binnenkort zal de gemeenteraad over de maatregel stemmen.