Categorie├źn

Service

In dertien uur naar Engeland, zwemmen

In dertien uur naar Engeland, zwemmen
Nieuws

In dertien uur naar Engeland, zwemmen

  • Redactie
  • 27-08-2016
  • Nieuws
In dertien uur naar Engeland, zwemmen
VLAARDINGEN/SCHIEDAM - Een team van zwemmers uit Schiedam en Vlaardingen heeft de Noordzee over gezwommen. Met hun prestatie brachten zij ruim tienduizend euro bij elkaar voor Stichting Meta Kids.

Dertien uur en vijf minuten hadden Wieteke van den Boogert, Jan van Buuren, Jeffrey Siemons, Helena Mels en Pierre Mellegers nodig om de oversteek naar Engeland te maken. Zij waren wel zo wijs de kortste route te nemen, tussen Calais en Dover. Toch nog altijd een afstand van 47,246 kilometer, inclusief afdrijven door stromingen. Terwijl het Kanaal daar ter plekke 34 kilometer breed is.

,,Alles ging vlot en probleemloos”, berichten de vijf. “Op het kwallentraject en de zeer sterke stroming voor de Franse kust na.” De tocht was een emotionele oversteek. “Mooi om te zien dat de ontlading binnen het team volledig was. Aan het eind van de tocht waren er oerwoudgeluiden en tranen.’’

Voor de oversteek maakten zij gebruik van de deskundige begeleiding van een kapitein, een loods en een coach, Richard Broer. Allen zijn gecertificeerd vanuit de Channel Swimming & Piloting Federation in Engeland om de uitdaging zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Twee jaar hadden ze zich voorbereid. Vorig jaar bleken ze er nog niet klaar voor en moest de oversteek worden uitgesteld. Dat maakte twee jaar ploeteren in zwembaden, vieze sloten maar ook in de geweldige zeeën waar getraind werd (onder meer bij Los Angeles, Curacao, Hong Kong, Frankrijk, Spanje).

Stichting Meta Kids is een kleine organisatie met sinds 2005 als doel een behandeling te vinden voor de stofwisselingsziekten. Elk jaar worden er in Nederland zo’n achthonderd kinderen geboren met zo'n erfelijke, aangeboren stofwisselingsziekte. Zo'n ziekte heeft grote gevolgen voor de groei en ontwikkeling van een kind. Vaak zo’n grote invloed, dat voor ongeveer de helft van deze kinderen nog geen (goede) behandeling bestaat, waardoor ze ernstig lichamelijk en/of ernstig geestelijk beperkt raken of nog voor hun achttiende jaar overlijden.

De zwemmers bedanken de mensen die met hen meeleefden: ,,Hartverwarmend hoe jullie stichting Meta Kids hebben gesponsord!’’