Categorieën

Service

Jamsession!

Jamsession!
Nieuws

Jamsession!

  • Dick van der Pijl
  • 06-08-2023
  • Nieuws
Jamsession!
VLAARDINGEN/LIMOUSIN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Lees de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Marijke Persijn (België), Cora Vlug (Verenigde Staten) en vandaag Dick van der Pijl (Frankrijk).

Het weer is hier in het zuidwesten van Frankrijk is toch zo slecht nog niet. Zeker niet als ik het vergelijk met de berichten die ik uit Nederland krijg. Naar verhouding valt er weinig regen en zijn de temperaturen van rond de twintig graden best lekker te noemen. De nachten worden al iets kouder en in de ochtend krijg je de indruk dat het najaar langzaam maar zeker  iets dichterbij komt.

Het is augustus en dan ligt heel Frankrijk plat. Dit is DE vakantiemaand. Veel winkels zijn gesloten behalve misschien in erg toeristische streken. Als je pech krijgt met de auto is het dubbel pech want ook de garage waar je normaal heen zou gaan is gesloten. Je moet op het platteland in elk geval één auto hebben maar als het even kan is het ook handig als je een reserve-auto tot je beschikking hebt.

Dit is nu wel de tijd om bramen te gaan plukken en er jam van te maken. De hoeveelheden die overal aan de struiken zitten zijn ongelooflijk. Ik zeg altijd er zitten miljoenen kilo’s aan de struiken en dat is niet overdreven. Als je begint met plukken gaat het uiteindelijk toch niet zo snel. Het is een hele klus om een emmer vol te krijgen. Daar ben je toch wel een paar uur mee bezig. Een halve emmer is genoeg voor een stuk of acht potten jam.

Veel makkelijker is het om even naar de markt te gaan en zeker aan het einde van de dag een paar kilo overrijpe vruchten op de kop te tikken die de marktkoopman toch zou weggooien.  Op die manier heb ik de vorige week een paar kilo abrikozen voor een prikkie kunnen kopen. Dus je begrijpt ik heb al een jamsession achter de rug. Voor het eerst heb ik ze vermengd met rozemarijn en limoenschil. Héééél verrassend hen héééél lekker.

Lidl vind je tegenwoordig overal. Ook in en rond Limoges. Af en toe kun je bij de kassa een doos of een krat met overtollig groente en/of fruit voor één euro kopen. Zo had ik een paar dagen terug een doos met ongeveer zes kilo pruimen. Een paar kilo heb ik gebruikt om jam voor mezelf  te maken. Met de resterende vier kilo heb ik met een vriendin jam gemaakt die ze verkoopt voor het dierenasiel hier in de buurt. Zo profiteert iedereen van de overvloedige fruitopbrengst tot aan de zieke en nooddruftige dieren aan toe.

Dick van der Pijl