Categorie├źn

Service

Spannende verkiezingen in Frankrijk

Spannende verkiezingen in Frankrijk
Nieuws

Spannende verkiezingen in Frankrijk

  • Dick van der Pijl
  • 27-03-2022
  • Nieuws
Spannende verkiezingen in Frankrijk
VLAARDINGEN/LIMOUSIN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Lees de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Marijke Persijn (België), Cora Vlug (Verenigde Staten) en vandaag Dick van der Pijl (Frankrijk).

Nog twee weken en dan vinden in Frankrijk de verkiezingen plaats voor de man of vrouw die de komende vijf jaar zich president mag noemen van één van de belangrijkste landen in Europa. Zondag 10 april is de grote dag waarop het plaatsvindt. Degene die meer dan vijftig procent van de stemmen krijgt wordt direct president. Dat is voorzover ik weet nooit voorgekomen. Dat betekent dat de twee-tapsraket in werking treedt. De twee kandidaten met de meeste stemmen mogen doorgaan in de volgende ronde twee weken later. En dan wint degene met de meeste stemmen. 

Op dit moment is de kandidaat met de meeste kansen de huidige president Emanuel Macron., de kandidaat van het midden. Het zit er dus dik in dat er een tweede ronde komt de 24ste april. Wat iets spannender is wie de tweede wordt in de eerste ronde en dus de grote tegenspeler van Macron.  Zowel links als rechts is enorm verdeeld. De afgelopen maanden hebben verschillende kandidaten in de peilingen op de tweede plaats gestaan. Nu, twee weken voor de 10de april lijkt Marine le Pen de meeste kans te maken. Haar vader is ook een aantal keer presidentskandidaat geweest en Marine was vijf jaar geleden ook de tegenspeler van Macron in de tweede ronde. 

Dat betekent dat de tweede ronde door dezelfde kandidaten gespeeld gaat worden als vijf jaar terug en vermoedelijk dat Macron weer gaat winnen. Macron heeft het de afgelopen vijf jaar niet slecht gedaan en Marine le Pen heeft zich er de laatste jaren een beetje te veel op laten voorstaan dat ze een grote vriend van Poetin was en zelfs voor haar partij leningen vanuit Rusland heeft gekregen. We zullen het zien de komende weken. 

Nu de grote vraag. Mag ik als Nederlander gaan stemmen ? Ik heb wel al gestemd voor de Europese verkiezingen en voor de Franse gemeenteraadsverkiezingen. Volgens mij mag ik niet meedoen met de presidentiele verkiezingen en toch heb ik een stemkaart gekregen. Ik ga het gewoon proberen. Stemkaart mee en paspoort en we zien wel of het lukt . In mijn volgende artikel zal ik het laten weten. Spannend nietwaar!