Categorie├źn

Service

Thema Geuzenmaand: 'Recht doen'

Thema Geuzenmaand: 'Recht doen'
Nieuws

Thema Geuzenmaand: 'Recht doen'

  • Redactie
  • 26-02-2022
  • Nieuws
Thema Geuzenmaand: 'Recht doen'

Onafhankelijk, Vrouwe Justitia op de Kunstexpositie Geuzenmaand in Museum Vlaardingen; foto: Stichting Geuzenmaand


VLAARDINGEN - De Geuzenmaand heeft als thema 'Recht doen'. Dinsdag opent Dagmar Oudshoorn, directeur van Amnesty International Nederland, om acht uur 's avonds in De Windwijzer de Geuzenmaand.

Inspiratie voor het thema ‘Recht doen’ is geput uit het werk van diegenen aan wie die dit jaar de Geuzenpenning wordt uitgereikt. Recht doen, recht van spreken en de rug recht houden staan bij deze mensen hoog in het vaandel. 

Rond de uitreiking van de Geuzenpenning worden elk jaar in Vlaardingen gedurende de hele maand maart tal van activiteiten georganiseerd om het gedachtegoed van de verzetsgroep ‘De Geuzen’ levend te houden. Daarbij gaat het ook om de vertaling hiervan naar de dag van vandaag. De oorlog in de Oekraïne laat nog eens zien hoe belangrijk dit is. De activiteiten worden gecoördineerd door Stichting Geuzenmaand in nauwe samenwerking met diverse groeperingen uit Vlaardingen.  

'Recht doen' staat ook centraal in het leven en werk van de vorige en de komende ontvanger van de Geuzenpenning. Malgorzata Gersdorf, de laureaat van de Geuzenpenning 2021, zet zich als voormalig voorzitter van het Poolse Hooggerechtshof onvermoeibaar in voor de onafhankelijke rechtspraak in haar land. De organisatie Lawyers for Lawyers, aan wie de Geuzenpenning 2022 op 14 maart wordt uitgereikt, ondersteunt wereldwijd advocaten die vanwege het uitvoeren van hun werk onder druk staan.

Verschillende advocaten verlenen dit jaar enthousiast hun medewerking aan het programma van de Geuzenmaand. Zo komt mr. Maaike de Jong op 15 maart vertellen over de inzet van Nederlandse advocaten voor Lawyers for Lawyers. En op het VOS en bij het Geuzencollege gaan advocaten van het Advokatenkollektief Rotterdam met de leerlingen in gesprek over het thema. 

In de Stadsgehoorzaal zijn in maart drie voorstellingen geprogrammeerd die terugvoeren naar gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Speciaal voor de Geuzenmaand werk van 32 kunstenaars uit binnen- en buitenland wordt geëxposeerd in de Grote Kerk en in Museum Vlaardingen. Zij gaven ieder op hun eigen manier vorm aan het begrip ‘Onafhankelijk’. 

Historica Willy Atema houdt in Kade40 een lezing over ‘Kunst in tijden van onderdrukking’ en op Wereldvrouwendag, 8 maart, zijn er in het museum lezingen over huisvrouwen in de politiek en over onafhankelijke rechtspraak en de publieke opinie. Bibliotheek De Plataan heeft schrijver Joseph Oubelkas op 3 maart uitgenodigd om te vertellen over de vijf jaar dat hij onterecht vast zat in een buitenlandse gevangenis.

Nieuw dit jaar is dat wandelgroep Het Vaasje op 12 maart de Eerste Geuzen Wandelmars organiseert. Dit is een 30 km lange groepswandeling van Den Haag naar Vlaardingen. Met deze tocht worden de omgekomen Geuzen, die lid waren van wandelvereniging Flardinga, herdacht. Onderweg wordt onder meer het Nationaal Monument Oranjehotel bezocht. Met de opbrengst van de tocht wordt een cel in deze Scheveningse strafgevangenis geadopteerd. 

Zie ook dit artikel.