Categorie├źn

Service

Van Binnenstadsmanager tot Transformatiecoach

Van Binnenstadsmanager tot Transformatiecoach
Nieuws

Van Binnenstadsmanager tot Transformatiecoach

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 28-02-2022
  • Nieuws
Van Binnenstadsmanager tot Transformatiecoach
VLAARDINGEN – Een beter winkelaanbod, meer groen, betere faciliteiten en een nettere uitstraling. Die wensen van winkelend publiek kwamen naar voren uit een onderzoek eind 2021 over Koopstromen, waarin de binnenstad van Vlaardingen ook ‘meegenomen’ is. Inmiddels lijken de problemen voor de binnenstad alleen maar groter te worden; Met de aangekondigde sluiting van C&A  komt er weer een fors groot pand vrij, naast het pand aan het Veerplein waar van 2013 tot 2016 V&D kortstondig terugkeerde.

De gemeente Vlaardingen heeft al langer een Programma Levendige Binnenstad met vier thema’s: een compacte binnenstad, een bruisende binnenstad, een bereikbare binnenstad en een schone, hele en veilige binnenstad. De uitvoering van dit programma is in volle gang en het moet allemaal sfeervoller en gezelliger. Binnenkort wordt het pleintje bij de Fransenstraat aangepakt, dat groener en sfeervoller wordt. Echter, daar vertrekken, of vertrokken, om verschillende redenen onder meer herenmodezaak Leon en Kempers Schoenen, en in sommige andere winkels zijn al langer weinig of geen activiteiten meer gesignaleerd. Kortom, ook daar dreigt meer leegstand.

De gemeente probeert ook sinds vorig jaar winkeliers van de Hoogstraat naar het Liesveld te ‘lokken’ met een subsidiepot, maar tot een verhuizing heeft dat nog niet geleid, op een geschenkenwinkel na die vertrekt van de Hoogstraat en de deuren in de Fransenstraat binnenkort opent. Of dat deels gesubsidieerd wordt is onbekend.

De leegstand op en rond het Liesveld blijft tenslotte nog steeds een groot probleem dat vanaf maart aangepakt moet worden door een transformatiecoach. Na een Stichting Stadsherstel en verschillende binnenstadsmanagers gaat deze vanuit de gemeente actief eigenaren en ondernemers benaderen om ofwel te verhuizen naar het aangewezen ‘kernwinkelgebied’ (vooral het Liesveld, het Veerplein, de Korte Hoogstraat en de Fransenstraat), of om hun panden aan de Hoogstraat om te vormen naar woningen. Het lijkt de ‘zoveelste’ noodgreep waar alle andere maatregelen tot nu toe niet succesvol waren. Daarin is Vlaardingen weliswaar niet uniek, er is meer leegstand in meer steden. Het geeft echter te denken als je shoppende Vlaardingse winkeliers tegenkomt bij de buren in Maassluis, in Koningshoek.