Categorieën

Service

Vrijwilligers gezocht voor kindertuinen

Vrijwilligers gezocht voor kindertuinen
Onderwijs

Vrijwilligers gezocht voor kindertuinen

  • Redactie
  • 17-06-2024
  • Onderwijs
Vrijwilligers gezocht voor kindertuinen

VLAARDINGEN - Per 1 januari 2025 zullen de initiatiefnemers van de Kindertuinen Ron en Marianne het stokje doorgeven aan enthousiaste vrijwilligers zodat kinderen ook in 2025 en daarna op avontuurlijke wijze, spelenderwijs in de natuur kunnen leren over de natuur bij de kas aan de Hofsingel 82. Stadslandbouw van Ruytenburch roept vrijwilligers met affiniteit voor natuureducatie of groene organisaties uit de regio op zich te melden om een bijdrage te leveren de Kindertuinen vanaf 2025. Zowel het continueren van de huidige werkwijze als een nieuwe vorm voor de Kindertuinen is bespreekbaar.

In een verborgen bocht van Vlaardings park ’t Hof, naast de ingang van het voormalig Pannenkoekenhuis, ligt een oase van allerlei tinten groen met kleurrijke bloemen en geurige kruiden. Hier worden de vruchten van fruitbomen gastvrij gedeeld met vogels, worden groenten niet alleen geoogst en gegeten maar mogen de planten ook hun pracht laten zien als ze doorschieten, is er volop plaats voor kwakende kikkers en scharrelen tamme kippen rond tussen kinderen van alle leeftijden die hier spelenderwijs leren. Het terrein wordt gedeeld met de sociale hobbykoks van MOM (Maaltijden op Maandag).

Een veilig terrein, waar kinderen van tweeënhalf tot en met dertien jaar maandelijks of zelfs wekelijks in groepen deelnemen aan speciaal voor hen geschreven programma’s, vol interactie en met inzet van veel verschillende vaardigheden. Sociale contacten, grove en fijne motoriek, kennis van de natuur dichtbij, proefjes: er komt veel aan bod. Elke les is een avontuur, zoveel mogelijk buiten op het verrassend uitgestrekte terrein maar met de mogelijkheid zonodig uit te wijken naar het kassencomplex. In de coronajaren 2020 en 2021 werden hier, met financiële ondersteuning van Fonds Schiedam-Vlaardingen e.o., vakantietuinen georganiseerd. Eerst voor kinderen van zeven tot negen jaar, toen bleek dat er voor nog jongere kinderen helemaal niets was voor kleuters van vier tot zes jaar. Een doorslaand succes, waarop initiatiefnemers Ron en Marianne van Herp besloten dat dit ook na corona door zou moeten gaan.

Samen met een aantal andere enthousiaste vrijwilligers, ieder met specifieke kennis van bijvoorbeeld groenten, dieren, koken en in ieder geval allemaal met ervaring in het werken met kinderen, hebben zij teams opgezet. Die nu alweer drie jaar met intensieve inzet van iedereen zorgen voor fantastische natuurbelevingen voor ruim honderd kinderen per seizoenjaar, die graag blijven komen – net als hun (groot)ouders.

Maar het geweldig leuke werk begint z’n tol te eisen van de initiatiefnemers, vol passie nog steeds dagelijks in touw. Marianne (onder andere administratie en communicatie) en Ron (onder meer vormgever van het terrein en voorbereider van de bedachte programma’s) worden een dagje ouder, willen wat tijd voor zichzelf en zouden graag het stokje door willen geven. Na de zomervakantie draaien de programma’s in september en oktober nog door zoals kinderen en ouders gewend zijn. Na de winterstop hopen we dat een groepje nieuwe vrijwilligers met frisse ideeën, samen met de vrijwilligers die door willen, hun eigen vorm uitvinden. Om vanaf februari 2025 weer laagdrempelige, léuke natuureducatie te kunnen bieden aan de diverse leeftijdsgroepen op bijvoorbeeld woensdag- of zaterdagmiddag.

Om dit te kunnen realiseren worden mensen met een of meerdere van de volgende skills van harte uitgenodigd om te reageren: goed om kunnen gaan met kinderen (2½-3 jaar, 4-6 jaar, 7-9 jaar, 10-13 jaar), graag in een vast team werkend maar ook flexibel om voor collega’s in te springen, creatief, hart voor de natuur in brede zin, dierenliefhebber en/of graag in de tuin bezig. Want ook als je geen ervaring hebt met kinderen, maar wel graag meewerkt aan het onderhouden van deze groene oase midden in de stad ben je met nadruk net zo welkom! Reacties liefst nog vóór de zomervakantie 2024 naar [email protected], zodat er voldoende tijd is om samen aan nieuwe plannen te werken. Durf jij het aan?

Ook samenwerking met andere groene organisaties in de regio is één van de mogelijkheden om de activiteiten voort te kunnen zetten.

Kindertuinen Vlaardingen is onderdeel van Stadslandbouw van Ruytenburch. Informatie over de hele organisatie en onderdelen staat op www.stadslandbouwvanruytenburch.nl. Benieuwd naar eerdere avonturen die de kinderen zoal beleefd hebben? Neem eens een kijkje op Kindertuinen Vlaardingen | Facebook. Geïnteresseerde ouders kunnen hun kind, onder vermelding van voor- en achternaam plus geboortedatum en eigen mobiele telefoonnummer, opgeven door een mailtje te sturen aan [email protected].