Bijzondere potloodtekening naar Stadsarchief

29-09-2016 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Het Stadsarchief ontvangt regelmatig schenkingen van beeldmateriaal voor zijn enorme collectie, het visueel geheugen van de stad. Zo heeft het afgelopen maand een potloodtekening geschonken gekregen van de weekmarkt aan de Gedempte Waal/Waalstraat (rond 1930), de plaats waar de Vlaardingse woensdagmarkt van 1894 tot in de jaren zestig werd gehouden. De tekening is gemaakt door de gerenommeerde kunstenaar Hendrik Schaap (Delft 1878 - Rotterdam 1955).

Hendrik Schaap was eerst privé opgeleid, maar vervolgde zijn opleiding aan de Technische Hogeschool Delft en de École des Arts Décoratifs in Parijs. Schaap schilderde en tekende met name dit soort stadsgezichten. Hij was lid van de Kunstkring Delft en van de Kunst Sociëteit Rotterdam en ook het Rijksprentenkabinet te Amsterdam heeft werk van hem.

De schenker is de heer Ab Küchler uit Maassluis, die de tekening ooit op een veiling aanschafte. De gemeente is hem zeer erkentelijk voor zijn schenking, aangezien het werkje nu voor iedereen te bezichtigen is bij het Stadsarchief. Maar ook alle andere duizenden prenten, gravures, tekeningen, plattegronden en foto’s van Vlaardingen zijn tijdens de openingsuren, voor iedereen die dat wil, van dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur, kosteloos te bekijken in de Topografisch-historische Atlas van het Stadsarchief, Plein Emaus 5.Gerelateerd