Categorieën

Service

Column: Bruistablet?

Column: Bruistablet?
Nieuws

Column: Bruistablet?

  • Ben Trooster
  • 05-07-2014
  • Nieuws
Column: Bruistablet?

Het gaat niet zo goed met m’n stadje. Beetje ziekjes. De enige die nog een volle bak trekt is de raadszaal. Eigenlijk een ongekende luxe dat we daar nog gratis naartoe mogen….met een biertje toe! Donderdag was het weer afgeladen en de scouts van de diverse politieke partijen konden hun hart ophalen en de eerste contacten leggen. Er zat talent genoeg tussen! Ik kijk alweer uit naar woensdag als de 41 hoofdrolspelers het zelf moeten doen en uiteraard in uw belang constructief en eendrachtig te werk zullen gaan om de zieke er weer snel bovenop te helpen. Twee dagen uitverkocht en wie weet komt er op vrijdag nog een extra voorstelling bij, want als Oranje woensdag de messen slijpt met onze zuiderburen, wil natuurlijk niemand dat missen. De actie die de Kulk als protest organiseert vat ik overigens niet helemaal. Men roept de inwoners op zich zondag bij de Kulk te melden om vervolgens in de Vlaardingse Vaart een baantje te trekken. In mijn beleving geeft men hiermee aan prima zonder zwembad te kunnen?! 

In mijn radioprogramma hebben we onderzocht wat het inhoudt als Vlaardingen de artikel 12-status aan zou vragen. Ik vond het onbegrijpelijk dat ik daar nog niemand over gehoord had en trok te snel de conclusie dat er dan misschien koppen zouden moeten rollen in het college en dat het daarom nog niet geopperd was. Collega Wouter Schutte trok met opnameapparatuur richting Provinciale Staten en kwam tot de conclusie dat dit zeker niet het geval hoeft te zijn. We komen als gemeente onder curatele te staan en krijgen financiële steun. We moeten dan wel met een goedgekeurd saneringsplan komen, waarin onder andere de OZB met een paar tientjes zal worden verhoogd. Eigenlijk heeft het alleen maar voordelen. Hooguit een klein beetje gezichtsverlies, maar bijna alle voorzieningen blijven voor de stad behouden. Leest u die laatste regel gerust nog een keer en verbaas u net zozeer als ik, waarom deze stap nog niet eens is besproken… in het openbaar althans. Steden als Gouda, Boskoop en Den Haag gingen ons voor. We hebben ook nog een pakketje aandelen liggen van Irado, ter waarde van ca 6 miljoen! Leest u ook deze regel gerust nog een keer. 6 Miljoen is de helft van het bedrag dat bezuinigd moet worden. Uiteraard kleven daar ook nadelen aan, want daardoor loopt de gemeente ook weer inkomsten mis. Het verschil echter is dat deze consequenties uit zijn te rekenen in tegenstelling tot het om zeep helpen van  de cultuur in Vlaardingen. Ik heb de indruk dat de zetelbezetters dergelijke maatregelen schromelijk onderschatten. Verdere cultuurarmoede zal als een inktvlek invloed hebben op andere bedrijven en diensten in de keten, zoals vervoer, detailhandel, horeca, projectontwikkelaars, woningbouwers en allerlei andere toeleveranciers. Een zeer zwarte inktvlek. Actieplan Wonen en Actieplan Economie kunnen in dat geval snel daarna in de prullenbak! We gaan dit de komende weken natuurlijk allemaal veel beter oplossen, daar ben ik heilig van overtuigd.

Het kan derhalve weleens een bizarre week worden, waarbij het college bij gebrek aan inventiviteit misschien wel voet bij stuk houdt en we in Vlaardingen daags erna met z’n allen de polonaise lopen met dank aan Louis en z’n mannen

 

Proost!