Echte Vlaardingsche ijsmoppen

06-01-2018 Nieuws Redactie

foto: Stadsarchief Vlaardingen

VLAARDINGEN – VLAARDINGEN – In dit voor Vlaardingen historische jaar waarin we de Slag bij Vlaardingen van het jaar 1018 herdenken, brengt Vlaardingen24 iedere dag een verhaal uit het Vlaardingse verleden. We doen dat aan de hand van een oud krantenbericht. Vandaag 6 januari 1904: Echte Vlaardingsche ijsmoppen.

Zodra het natuurijs sterk genoeg was, kwamen de schaatsers volgens de al ruim 200 jaar oude traditie vanuit het Westland naar Vlaardingen om daar de fameuze IJsmoppen te kopen. Dit geldt als bewijs op de schaats in Vlaardingen geweest te zijn en indien de IJsmoppen heel thuis gebracht worden als bewijs van goed schaatsen. Zo is ook te lezen in het Rotterdamsch Nieuwsblad van 6 januari 1904.

Gisteren leverde de vaart nabij de stad alhier een levendig gezicht op. Verscheidens kramen; alle versierd met de driekleur en waar men ongeveer van alles kon krijgen, boden den rijders en rijdsters een goede rustplaats aan. Reeds vroeg in den morgen kwamen er al vele menschen per schaats uit het Westland, Den Haag enz., welk aantal hoe langer hoe grooter werd en het tegen den middag een drukte van belang, zoowel op de vaart als in den stad was. Vooral echter de ‘echte Vlaardingsche ijsmoppen’ werden veel verkocht. Het ijs zelf was over het algemeen goed, hoewel het vooraan de vaart vol water stond. Gelukkig bleek het genoeg draagkracht te bezitten, zoodat er geen ongelukken zijn voorgevallen. Tot laat in den avond duurde de ijspret voort.

Gerelateerd