Een extra lange Paasvakantie met zon, hagel, regen en sneeuw

11-04-2021 Nieuws Marijke Persijn

VLAARDINGEN/BELGIË - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Lees de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Dick van der Pijl (Frankrijk), Cora Vlug (Verenigde Staten) en vandaag Marijke Persijn (België).

In België kregen de kinderen vanwege Covid een week eerder Paasvakantie dan gepland. Die eerste extra week vakantie was eigenlijk heerlijk, want de zon scheen vol op.

Toen Eric, Bardo en ik er een dagje op uit trokken met de camper, waren er meer mensen op het idee gekomen om naar de Watervallen van Coo te rijden. Alle eetgelegenheden en het Pretpark waren gesloten, zodat men alleen naar de watervallen liep en daarna terug naar auto of camper om daar nog even van de zon te genieten. De inwoners van Coo zullen het misschien wel prettig vinden om een keer rust en stilte te ervaren. Normaal gesproken is het er een gekkenhuis.

We reden daarna door naar de Abdij van Stavelot, waarvan de eerste versie al in 648 na Chr. werd gesticht. Het is nu een enorm gebouw van roodgekleurde steen. In 1689 werd de abdij verwoest door de troepen van Lodewijk XIV van Frankrijk. Op de foto ziet U een oud bewaard gedeelte met een prachtig glas-in-lood raam. Ernaast liggen de opgravingen van de abdijkerk. We parkeerden de camper een eindje van de abdij vandaan en liepen toen een mooie ronde om het hele complex. We kregen trek door de heerlijke geuren van een eettentje, maar helaas viel er niets af te halen. Dus lekker in de zon naast de camper onze boterhammen genuttigd. En daarna naar Le Manoir de Lébioles, een prachtig kasteel waar je ook kunt overnachten. Alleen … nu even niet …

Op Goede Vrijdag voelden we ons verbonden met Nederland tijdens het kijken naar de Johannes Passion op NPO2. Daarna sloeg het weer om!  Alle bloemen en bloesems in hun prachtige kleuren waren er, maar wat was het koud! En dan die hagel en regen! Je denkt bij Pasen, Feest van Hoop en Nieuw Leven, aan  vrolijkheid en warmte.

Mijn moeder was vroeger zondagschooljuffrouw bij de Remonstrantse Kerk in Vlaardingen. Misschien komt het daardoor dat ik graag een Paasverhaal zou willen voorlezen aan mijn kinderen en kleinkinderen. Die behoefte is bij hen echter niet echt aanwezig. Wel kan ik met hen praten over de keuze voor een foto uit de verschillende ontwerpen die ik voor Vlaardingen24 maak. Leuk!

Om toch het Paasgevoel te kunnen beleven en ook anderen daar deelgenoot van te maken, maakte ik de Mamy Marijke video “De Paasmaan”. Wat een prachtige foto’s kan je toch op internet vinden. Zo is het een mooi filmpje geworden met afbeeldingen van een jong haasje, moeder en vader haas, een egeltje, een koekoek, een nachtuil, een zonsondergang, paaseieren en de fases van de maan.

Op de avond van tweede Paasdag begon het te sneeuwen! De volgende morgen was de wereld wit. Eigenlijk hadden we geen zin meer in winterse toestanden, maar woensdag zijn we toch weer naar Parc Chlorophylle gereden om daar in een stille wereld op met sneeuw bedekte paden te wandelen. Het was of we een paar maanden in de tijd teruggingen.

Twee dagen later knapte het weer op. Het was nog wat fris, maar de zon scheen. Eric kreeg weer zin om te snoeien. Hij heeft een nieuw apparaat. Waar ik vorig jaar stengel voor stengel met de hand afbrak en urenlang over een stukje deed, gaat Eric er nu supersnel door heen. Vorig jaar was dat prima, want toen moest ik het verlies van onze lieve hond Tara verwerken en dat van mijn geliefde muzikale trio. Nu heb ik er noch het geduld noch de tijd voor. De muziek is namelijk terug in mijn leven …

Vijf jaar geleden kreeg ik een heel enthousiaste en lovende reactie op de video waarop ik “Ahi-mè! Dove trascorsi? - Che farò senza Euridice” zing, de lievelingsaria van mijn moeder. De commentator bleek Marie-Elaine te zijn, zelf een zeer getalenteerde Britse zangeres. We leerden elkaar door de jaren heen steeds beter kennen via YouTube, Facebook, mails en Messenger-berichten. Nu stimuleren we elkaar en studeren op twee prachtige duetten uit Puccini’s “Madama Butterfly” en Offenbachs “Les Contes d’ Hoffmann”. Marie heeft zelf in haar jongen jaren de rollen van Butterfly en Giulietta gezongen! Een pianist van de National Opera Studio in Londen speelt de partijen voor ons in, zodat we nog beter kunnen studeren. En er zijn mooie plannen voor de herfst, maar dat laat ik weten als er meer bekend is. Tja, de herfst … Zouden Eric en ik dan vrij kunnen reizen??

Mamy Marijke Nieuws: “Bébé poussin” , fantastisch voorgelezen door mijn Waalse vriendin Nicole. “Als ik groot ben” en “Nijntjes vrolijke dag” zijn door Dick Bruna geschreven. “De Paasmaan” is een verhaal uit het boek “Leven met het jaar”.

Op naar de lente, hoewel … het sneeuwt weer!

A la prochaine,

Marijke

 

Voor wie benieuwd is naar de filmpjes van Marijke:

De Paasmaan vind je hier: https://www.youtube.com/watch?v=iRDalTiIDfo 

Het genoemde filmpje waar Marijke zingt vind je hier: https://www.youtube.com/watch?v=tzA3JjQNemw 

En samen met het Trio MaGMa: https://www.youtube.com/watch?v=DMk978COGFA 

 Gerelateerd