Leerlingen Jozefmavo regeren het land

19-06-2015 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Op 29, 30 juni en 2 juli aanstaande gaat het Globaland- project van start op de St. Jozefmavo.

GLOBALAND is een spannend simulatiespel over de maatschappij en de wereld. In vijf spelrondes besturen leerlingen in groepjes een land in een virtuele wereld die GLOBALAND heet.

In dat land is van alles mis. Er is bijvoorbeeld slecht onderwijs, er zijn geen goede wegen en het milieu is vervuild. De groepjes voeren allerlei praktische opdrachten uit zoals een filmquiz, een estafetterace en een toneel- opdracht. Met deze opdrachten kunnen ze Globa's - de munteenheid in GLOBALAND - verdienen om hun land te verbeteren. De verdiende Globa's mogen ze telkens naar eigen inzicht verdelen: hoeveel belasting wordt er geheven, hoe wordt dit geld verdeeld over de ministeries en met welke groepen uit de klas wordt samengewerkt om internationale problemen op te lossen?

De feedback op hun keuzes krijgen de leerlingen via grappige 'cartoonstickers' die zij op een grote poster plakken. De poster geeft aan wat de nieuwe situatie van hun land is in de volgende spelronde. Tevens wordt er een ranglijst bijgehouden van welke groepen hun land het beste besturen. Ook zijn er prijzen te winnen, zoals bioscoopkaartjes of een middag karten.

Op de laatste projectdag starten er een microkrediet actie, waarbij de leerlingen een eigen bedrijf runnen. Ze krijgen een lening van 10 euro en proberen het bedrag te vermeerderen aan de hand van verschillende activiteiten die ze in een groepje bedenken. De opbrengst van de microkrediet-actiedag gaat naar Stichting Djigger-shoes.

Voor een impressie van alle activiteiten rondom de projectdagen zie deze  link  over Globaland en deze link over Djigger shoes.Gerelateerd