Categorieën

Service

Look J Boden geïnstalleerd als nieuwe Stadsdichter

Look J Boden geïnstalleerd als nieuwe Stadsdichter
Uit

Look J Boden geïnstalleerd als nieuwe Stadsdichter

  • Redactie
  • 01-03-2015
  • Uit
Look J Boden geïnstalleerd als nieuwe Stadsdichter

VLAARDINGEN – Misschien is zijn bekendste gedicht nog steeds “Harteveld, ode aan een Vlaardingse snackbar”, destijds verschenen in de bundel “De waan van de nacht”.  Wie deze pennenvrucht van Look J Boden wil lezen kan dat doen terwijl aan de Westhavenkade tegelijkertijd een kroketje of andere snack besteld wordt bij de snackbar waar het om gaat. Zijn tot voor kort onbekendste gedicht was dat waarmee hij de wedstrijd om het Stadsdichterschap gewonnen heeft: hij deed namelijk anoniem mee om elke schijn van belangenverstrengeling te voorkomen, immers zijn vrouw en Staddichter Mirjam Poolster zat in de jury.

Na het afscheid van Mirjam Poolster trad Look aan, daarbij officieel geïnstalleerd door wethouder van cultuur Cees Oosterom. Voor ‘de nieuwe’ ging daarmee een wens in vervulling: ,,Mirjam organiseerde een wedstrijd, waaraan iedereen in de stad anoniem mee kon doen. Ik deed ook mee en won. Ik was echt heel blij, want ik hoopte er natuurlijk stiekem al sinds Kees (Alderliesten, de eerste Vlaardingse Stadsdichter) op dat ik gevraagd zou worden’’.

Bij zijn aanstelling had, in navolging van Mirjam Poolster ook Look nog enige mildere kritische noten te kraken richting het college van B&W: ,,De gemeenteraad had het budget voor de Stadsdichter in 2014 al geschrapt, maar de ceremoniële functie moest behouden blijven. Het College van B en W zou de voordracht van mij als nieuwe Stadsdichter ratificeren - maar communiceerde half januari dat het niet doorging. Een misverstand dat een eigen leven ging leiden, maar uiteindelijk bleek de boodschap veel milder. De Gemeente zou de nieuwe Stadsdichter wèl officieel installeren, maar de hele organisatie niet meer op zich nemen. Onder aanvaarding van de excuses die de wethouder gemaakt heeft, maakte ik er nog maar een paar woorden aan vuil, woorden die ik in een gedicht vervatte, nadat ik mij lichtelijk afgewezen voelde. Nu  staan we weer hier, in het Reedershuys, één van de meest authentieke plaatsen in Vlaardingen. Vlaardingen was uiteraard het thema van de wedstrijd voor het Stadsdichterschap’’

Look J Boden besloot tenslotte met enige gedichten waaronder het gedicht Kleur/stof, dat door de jury als winnend gedicht is uitgekozen:

Kleur/stof

Stof genoeg, zou je zeggen
als ik de loftrompet tevoorschijn haal.

Klonten vilt raken bijna
hoorbaar het tapijt.
De bijgeleverde koperpoets
is al zeker dertig jaar
over de datum, de korsten
kruimelen tuimelings
door mijn vingers.

Het geluid is schraal,
de noten stroef:
het drama is al jaren troef,
misschien al sinds de laatste loef
de kade raakte.

Een toonladdertje
schraagt zijn sporten,
ontspringt de dans van de mineur.

Een heldere wind
blaast de loftrompet,
maakt Vlaardings ontij
bezeten van kleur. 

Volgende week komt de nieuwe Stadsdichter met een Stadsgedicht voor de Geuzenmaand, de maand waarin we in Vlaardingen stilstaan bij de Geuzenpenning en de ontvanger daarvan.