‘Het zijn kleine kunststukjes’

03-11-2017 Nieuws Redactie

Fotografie: Arno Bauman

VLAARDINGEN - In het kleinste ‘museum’ van Vlaardingen, de etalage van Studio Bauman aan de Hoogstraat 51 is tot het eind van dit jaar een expositie van vazen uit de jaren zestig en zeventig te zien. De vijfendertig ‘vintage’ vazen, alle afkomstig uit West- en Oost-Duitsland, zijn een keuze uit de omvangrijke collectie van Angelo de Boer, die ongeveer 1.700 objecten omvat.

Angelo de Boer, woonachtig in Schiedam, vertelt er meer over: ,,Ze zijn een beetje tuttig en sommige vazen zijn zelfs ronduit lelijk. En tóch hebben ze iets. Ze doen me denken aan vroeger, aan mijn jeugd. De vazen die ik verzamel komen uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Ze werden in Duitsland gemaakt. Vroeger had bijna iedereen thuis zo’n vaas staan, bij mijn ouders stonden ze in de vensterbank. Maar smaken veranderen en tegenwoordig zet niemand ze meer in het zicht. Misschien dat ze nog een comeback maken, want retro is nu helemaal in. Ik ben zo’n achttien jaar geleden begonnen met verzamelen. Ik zag twee van die vazen staan op een rommelmarkt in Schiedam en ze spraken me gewoon ontzettend aan. Hoe oubollig ze ook zijn, het blijven kleine kunststukjes. Mijn mooiste exemplaar is de vaas die ik in Berlijn kocht. Het is een vierkante gele vaas, met een bruine band. Er zit een dikke laag glazuur op, die in de oven is gaan schuimen, waardoor je dat speciale effect krijgt. Je ziet echt dat de maker een knap stukje werk heeft afgeleverd.''

Angelo zou het leuk vinden zijn collectie eens te mogen exposeren in een echt museum. Misschien iets voor Museum Vlaardingen? In ieder geval is een klein gedeelte nu in de Hoogstraat te zien. 

Voor meer informatie over de vazen: www.fatlava-schiedam.com Gerelateerd