Museum Vlaardingen zo lek als een mandje

07-09-2018 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Het Museum Vlaardingen, gelegen aan de Westhavenkade, is ‘zo lek als een mandje’. Bij hevige regenval stroomt het water langs de muren. Dat vertelde Gert Jan van der Vossen gisteren bij de presentatie die hij hield voor de gemeenteraad, in aanwezigheid van Annelieke Zonne van de Raad van Toezicht. 

Van der Vossen zelf is ingehuurd door het museum als consultant, een besluit waar de raad vorig jaar €70.000 voor uittrok, en heeft onderzoek gedaan hoe het museum zich beter kan profileren en aantrekkelijker kan worden voor bezoekers. Met de opmerking over lekkages ging hij in op de vraag of het Museum Vlaardingen en haar inpandige klimaattechnologie geschikt is om kostbare collecties van andere musea tijdelijk tentoon te stellen.

Er is in ieder geval extra geld nodig om het museum en haar activiteiten weer ‘op de kaart te zetten. Een paar ton maar liefst, maar dat hoeft niet in haar geheel van de gemeente Vlaardingen te komen. ,,Er is meer te halen bij fondsen die nooit eerder van het Museum Vlaardingen hebben gehoord’’, aldus Van der Vossen. ,,Het totaalbedrag is natuurlijk een hoop geld, maar nodig om de boel weer op gang te krijgen.’’

Er moet nog veel meer gebeuren, vonden zowel Van der Vossen als Zonne in hun pleidooi voor de raad. Zo is het museum nu te leeg en als je er binnenstapt lijkt het wel een oudere club van witte mensen, zo betoogde Van der Vossen. Met die relatief lege zalen dreigen de mensen, vrijwilligers en bezoekers, nu gedemotiveerd te raken. Het kan dus allemaal wel wat diverser en aansprekender. Een tentoonstelling over Bassie & Adriaan zou bijvoorbeeld nu zeker wel een kans krijgen, werd er gezegd.

Het gisteren gepresenteerde plan vormt de basis voor een nieuwe start. Al eerder zijn er plannen gepresenteerd door het Museum Vlaardingen, voordat de huidige interim directeur Nicolette Bartelink en Van der Vossen het ‘roer overnamen’. ,,We hebben al eens eerder mooie woorden voorgespiegeld gekregen’’, zo was de kritiek uit de raad gisteravond. Annelieke Zonne noemde die eerdere plannen ‘niet realistisch’. ,,Dit plan nu is dat wel’’, aldus Zonne.

Over de lekkages wordt nog overlegd met de architecten van architectenbureau Houdijk, wat hier aan gedaan kon worden. Desgevraagd wist het architectenbureau niets van de lekkages. ,,We hebben hier niets over gehoord, ook niet in de afgelopen drie jaar dat het museum na de renovatie nu open is’’.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date