Opnieuw moeten kastanjebomen worden gekapt

30-08-2018 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Een zieke boom, dat kan voorkomen. Maar met kastanjebomen is het de laatste jaren ernstiger gesteld. Steeds meer kastanjes krijgen last van de kastanjebloedingsziekte. Daarom laat de gemeente de bomen onderzoeken door een boomtechnisch adviesbureau. Onlangs zijn 485 kastanjes in Vlaardingen onderzocht. De onderzoekers bekeken de conditie van de bomen bijvoorbeeld door te kijken naar bloedingsvlekken, bastweefselsterfte en andere aantastingen.

Van de onderzochte bomen hadden 339 bomen zichtbaar kastanjebloedingsziekte. Gelukkig niet allemaal heel ernstig. Alleen de bomen die er heel slecht aan toe zijn, zullen moeten worden gekapt. Anders ontstaat er risico dat er takken uit de bomen vallen of zelfs dat de boom afbreekt. De kap vindt in het eerste kwartaal van 2019 plaats. Er worden landelijk diverse proeven gedaan op zoek naar een behandeling tegen kastanjebloedingsziekte, maar helaas nog zonder echt positief nieuws.

Heb je zelf een kastanje in jouw tuin? Hou de gezondheid van je boom goed in de gaten. Bloedingsplekken op de stam, stukken schors die loslaten of bijvoorbeeld dode takken kunnen een teken zijn dat je boom ziek is.

Gerelateerd