Categorieën

Service

Twee burgerwindmolens in het Oeverbos

Twee burgerwindmolens in het Oeverbos
Nieuws

Twee burgerwindmolens in het Oeverbos

  • Redactie
  • 25-02-2019
  • Nieuws
Twee burgerwindmolens in het Oeverbos
VLAARDINGEN - Het Vlaardings Energiecollectief (VEC) wil starten met de bouw van twee windmolens in het Oeverbos die schone energie leveren voor en door Vlaardingers. Het VEC is een coöperatie van inwoners die duurzame energie opwekt en de opbrengste lokaal inzet voor verdere verduurzaming en natuurprojecten. Leden van de VEC die in de windmolens investeren krijgen een mooi rendement. 

Oeverwind
De twee burgerwindmolens in het Oeverbos worden in één lijn gebouwd met de bestaande windmolens bij De Groote Lucht. In het Oeverbos is ruimte voor windenergie en dat sluit mooi aan bij de plannen voor een duurzaam en groen gebied ten westen van Vlaardingen: Nieuw Waterland. Dit waterrijke gebied langs de Nieuwe Waterweg wordt de komende jaren opnieuw ingericht.

De coöperatie vraagt de vergunning dit voorjaar aan en als die wordt toegekend, kan de bouw op zijn vroegst in januari 2020 starten. Daarvoor is het plan getoetst op rechtmatigheid, milieueffecten voor de natuur en eventuele hinder voor omwonenden. Belanghebbenden kunnen hun zienswijze indienen op het ontwerpbesluit over de vergunning; naar verwachting is dit eind augustus 2019.

Informatieavonden op 26 maart en 9 april Op 26 maart is er een inloopavond in de Buitenplaatsover alle ontwikkelingen in Nieuw Waterland, waaronder de Blankenburgverbinding en het windpark, georganiseerd door Rijkswaterstaat. Ook het VEC is aanwezig met een kraampje en u kunt daar in gesprek met leden van onze vereniging. Op 9 april organiseert het VEC een informatieavond in de Windwijzer over het te bouwen burgerwindpark. Ook hoort u op deze avond meer informatie over participeren in het windpark en wat we met de opbrengsten kunnen doen.

Lid worden
Het VEC maakt het mogelijk om te participeren in de windmolens evenals in zonnedaken die zij ook ontwikkelt. Dan worden inwoners en bedrijven als het ware mede-eigenaar en hebben zij medezeggenschap over de opbrengsten. Iedere Vlaardinger kan lid worden van het VEC en zo bijdragen aan een lokale duurzame energievoorziening. Voor meer informatie kunt u mailen naar [email protected].

Vlaardings Energie Collectief

Willem de Zwijgerlaan 49, Vlaardingen

Meer over Vlaardings Energie Collectief →