Het hol van de mol

15-10-2015 Onderwijs Redactie

VLAARDINGEN - Op het Duurzaamheidscentrum van de gemeente Vlaardingen is de herfst al in alle hevigheid losgebarsten: overal liggen bladeren en staan paddenstoelen. Waar blijven nu al die bladeren die met de herfst van de bomen vallen? Die vraag wordt de komende weken aan 720 kinderen van de groepen 3 en 4 van het basisonderwijs gesteld.

“Die worden opgeruimd door mensen in die oranje pakken”, is vaak het antwoord. Bij het bezoek aan het Duurzaamheidscentrum verschijnt er dan een mol die de kinderen uitnodigt om eens in zijn hol te komen kijken naar wormen, slakken en andere natuurlijke opruimers. Al die kleine beestjes met elkaar zorgen er mede voor dat de berg bladeren ieder jaar weer verdwijnt als vruchtbare aarde. Na het bezoek ‘onder de grond’ gaan de kinderen in groepjes naar een wormenbak, een bak met slakken, buiten op zoek naar kleine diertjes zoals pissebedden, oorwormen en duizendpoten, maar ook zelf opruimen; wat hoort er nu wel in de natuur en wat niet!

Aan het eind van de les wordt de link gelegd van natuurlijk afval zoals bladeren, naar gft-afval, wat wij mensen produceren. En dat je daar weer compost van kan maken. Dat je dat dan ook apart moet inzamelen. Jong geleerd is nog altijd oud gedaan!Gerelateerd