'De waarheid over mijn vertrek uit de fractie van BvV'

21-06-2019 Politiek Redactie

VLAARDINGEN – Het vertrek van raadslid Salih Akca uit de fractie van Beter voor Vlaardingen is niet in goed overleg gegaan. Akca liet vanmiddag weten dat de verklaring die fractievoorzitter Ben Trooster daarover publiceerde op veel punten onjuist is: ,,Het verhaal is verdraaid en verspreid aan andere raadsleden en aan de pers. Ik vind dit erg jammer en kinderachtig’’, aldus Salih Akca.

Akca vertelt zich onder meer te storen aan de veranderende koers van de partij, waaronder een ‘kanteling naar rechts’ en ook aan de vijandige houding naar de burgemeester; hij ondertekende afgelopen week nog op persoonlijke titel een verklaring  waar door een meerderheid van de raad opgeroepen werd tot een meer positieve houding en samenwerking. Dat werd hem door zijn fractiegenoten behoorlijk kwalijk genomen.

Onder de ‘pijnpunten’ noemt Salih Akca ook de ‘eigen agenda van de fractieleden/partijoprichters en het ontbreken van transparantie in bijvoorbeeld bestuurlijke zaken. ,,Er waren geen ledenvergaderingen meer en ook geen contact met mensen die zich tijdens campagne tijd hadden ingezet. Zo werd er ook geen moeite gedaan om mensen in het partij te houden.’’  Die uitspraak van Akca lijkt in ieder geval ondersteund te worden door een eerder ‘akkefietje’: Een verklaring van Beter voor Vlaardingen op de eigen Facebookpagina  over D66 raadslid Koen Kegel kwam de partij eerder al op felle kritiek te staan. Een voormalig partijlid, die ook op de kieslijst van BvV stond bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018, reageerde daar fel op voorman Ben Trooster en verwijt hem stroopsmeren voor het eigen persoonlijk belang en een schijnheilige houding.

Salih Akca laat verder weten zijn vertrek al eerder een de burgemeester en de griffie te hebben aangegeven. Met Trooster wilde hij dit afgelopen donderdag bespreken, kort voor de ‘raadskamers’ (commissievergaderingen) op het Stadhuis. ,,Dit is afgezegd omdat Marco er niet bij kon zijn’’, aldus Akca. ,,Ik heb toen via een telefonisch bericht aangegeven dat ik uit de partij wilde stappen en verder wilde gaan als eenmansfractie maar dit graag persoonlijk wilde bespreken, echter hier gaf Ben gelijk en Marco later aan dat zij er geen behoefte aan hadden en ik dan mijn zetel moest inleveren’’ . Een opvallende reactie overigens van BvV raadslid Marco van Unen, die in oktober 2017 zelf uit de CDA fractie stapte en zijn zetel wel meenam; Van Unen ging toen zelf ook verder als eenmansfractie.

Salih Akca tenslotte: ,,Ik wil duidelijk maken dat het geen gezamenlijke besluit is geweest zoals BVV dat aankondigt, maar een besluit vanuit mijn kant. Ik heb ook nooit aangegeven dat ik mijn zetel terug zou geven als ik uit de partij zou stappen zoals BVV dat beweert. Ik ben altijd bescheiden geweest met het noemen van het aantal stemmen die ik heb gekregen maar wil BVV hierbij toch herinneren dat ik de meeste stemmen had en op nummer 1 stond van het aantal behaalde stemmen in mijn partij. Mede dankzij de stemmen van mijn kiezers heeft BVV een restzetel gehaald waardoor Marco ook een plek heeft gekregen in de raad. Eigenlijk wilde ik iedereen via de nette officiële manier informeren in welke positie ik sta, enkel is dat helaas niet gelukt.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date